Koninklijke Olie deelt niet in misère op beurs

AMSTERDAM, 3 SEPT. Op een aanzienlijk lagere beurs behaalde het aandeel Koninklijke Olie vanmorgen een opmerkelijke koersstijging. Het AEX-koersgemiddelde noteerde omstreeks het middaguur een verlies van 5,14 punten op 549,84.

AMSTERDAM Handelaren reageerden nerveus op de berichtgeving over de Amerikaanse raketaanval op Irak. Vooral vanaf de optiebeurs ontstond aanbod, dat gezien de lage omzetten resulteerde in aanzienlijke koersdalingen. Koninklijke Olie profiteert als een van de weinige aandelen van de affaire-Irak en de stijgende olieprijzen die daarmee gepaard gaan. Het aandeel steeg met 1,30 gulden tot 253,20.

Onder de banken en verzekeraars verloor ABN Amro vanmorgen 1,40 gulden op 89,50 gulden. ING leverde een gulden in op 51 gulden en Fortis Amev verloor zeven dubbeltjes op 48,70.

Het koersverlies bij de financiële waarden hangt samen met de onzekerheid op de obligatiemarkt over de richting van de rente. De toonaangevende tienjarige staatslening daalde vanmorgen van 97,85 tot 97,75 punten. Het rendement op deze lening steeg tot precies 6,32 procent.

Het aandeel OPG was vanmorgen 70 cent lager op 41,20 gulden. Het farmaceuticaconcern publiceerde vanmorgen het jaarverslag over het afgelopen boekjaar. In verband met de prijsmaatregelen die de overheid voor medicijnen heeft genomen vindt OPG het nog te vroeg voor een winstverwachting over het lopende boekjaar.

Athlon, Van Leer en Cap Gemini (voorheen Cap Volmac) presenteerden vanmorgen cijfers. De winststijging van Van Leer over het eerste halfjaar, van 38 miljoen naar 47 miljoen gulden, stelde beleggers niet tevreden. De directie van Van Leer verwacht dat de resultaten over heel 1996 een vergelijkbare stijging laten zien als de resultaten in de eerste zes maanden. Het aandeel verloor 30 cent op 32,60 gulden. Athlon (autoleasing, dealeractiviteiten en reparaties) zag een winststijging van 11 procent over de eerste zes maanden beloond met een koersstijging van 50 cent op precies 80 gulden. Het bedrijf handhaaft de verwachting dat de winst uit gewone bedrijfsuitoefening (netto) hoger is dan die in 1995. Cap Gemini, dat de winst zag stijgen van 33,8 tot 41,1 miljoen gulden.

Het aandeel verloor vanmorgen 1,30 gulden op 36,20 gulden.

Randstad en Vendex realiseerden vanmorgen ondanks de neerwaartse trend elk een kleine winst. Het aandeel Randstad was omstreeks het middaguur een dubbeltje hoger op 124,20 gulden en Vendex won twee dubbeltjes op 59,80 gulden.

Heineken was met een koersdaling van 4,70 gulden op 366,80 gulden een van de zwaarste verliezers. Akzo Nobel verloor 2,80 gulden op 190,20 en Aegon noteerde 1,30 gulden lager op 80,40 gulden. Philips verloor 80 cent op 55,40 gulden.

De Amerikaanse raketaanval op Irak en de stijgende olieprijs die daarmee gepaard gaat betekenden vanmorgen een stimulans voor de dollar. Omstreeks het middaguur noteerde de Amerikaanse munt een koers van 1,6680 gulden tegenover een slotkoers van 1,6665 gulden gisteren.

Ook de toenemende overeenstemming onder analisten dat de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, op 24 september zal besluiten tot een verhoging van de rentetarieven betekende een stimulans voor de dollar. Ook het pond sterling was hoger. De Britse valuta noteerde vanmorgen 2,6055 gulden tegenover een slotkoers van precies 2,60 gulden gisteren. In de Verenigde Staten waren de financiële markten gisteren gesloten in verband met de viering van Labor Day. In de VS wordt opnieuw met spanning gewacht op de werkloosheidscijfers voor de maand augustus. Die worden vrijdag bekendgemaakt. Vooral het dan te publiceren aantal banen dat er vorige maand in de Amerikaanse economie is bijgekomen is een belangrijke graadmeter voor de financiële markten.

De olieprijzen, die gisteren al waren gestegen door het besluit van de Verenigde Naties de hervatting van de Iraakse olie-uitvoer uit te stellen, gingen vanmorgen verder omhoog. De notering van Brent-olie voor levering in oktober, die gisteren al met 1,21 dollar was opgelopen tot 21,99 dollar per vat (159 liter), was vanmorgen ongeveer 50 dollarcent hoger.

TOKIO De beurs van Tokio is vanmorgen gesloten met een kleine winst kort voordat het nieuws over de Amerikaanse raketaanval op Irak bekend werd. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen boekte een stijging van 91,04 punten op 20.198,15. Voor het eerst sinds 15 maart noteerde het koersgemiddelde even beneden de grens van 20.000 punten. De aandelenbeurs van Hong Kong liet wel een forse daling zien. Het toonaangevende Hang Sang-koersgemiddelde eindigde 149,39 punten (1,3 procent) lager op 10,957.18 punten.