Jeltsin steunt akkoord Lebed

MOSKOU, 3 SEPT. President Boris Jeltsin geeft zijn 'volledige' steun aan het vredesakkoord dat zijn veiligheidsadviseur Aleksandr Lebed met de Tsjetsjeense rebellen heeft gesloten. Dat heeft premier Tsjernomyrdin vandaag volgens het Russische persbureau ITAR-TASS gezegd. Tsjernomyrdin besprak het akkoord gisteren met de president.

Tsjernomyrdin zei volgens het persbureau dat “er nu maatregelen moeten worden genomen om te zorgen dat het vredesproces zich in positieve zin ontwikkelt”. Lebed heeft volgens de premier in het overleg met de Tsjetsjenen “de algemene lijn” gevolgd die de Russische leiding voor de oplossing van het conflict voor ogen stond.

Het akkoord, dat vrijdagnacht door Lebed met de Tsjetsjenen werd getekend, voorziet in een troepenscheiding, een beëindiging van de strijd en een uitstel van de beslissing over de toekomstige status van Tsjetsjenië tot 31 december 2001. Het moet een eind maken aan een oorlog die in 20 maanden - volgens Lebed - aan 80.000 mensen het leven heeft gekost.

De afgelopen dagen is in Moskou eerder kritisch dan instemmend op het akkoord gereageerd. Gisteren nog liet Jeltsins invloedrijke adviseur Tsjoebais weten “verre van euforisch” te zijn. Lebed zelf meldde gisteren dat premier Tsjernomyrdin het akkoord een “succes” had genoemd, maar de woordvoerder van de premier nam later gisteren dat woord niet in de mond toen hij verslag uitbracht van een gesprek tussen Tsjernomyrdin en Lebed over het akkoord. De woordvoerder zei dat de premier de prijs van het akkoord zeer hoog vond.

Jeltsin zelf bleef deze vier dagen in zijn vakantieoord buiten Moskou zwijgen. Lebed slaagde er al die tijd niet in toegang tot de president te krijgen. Ook gisteren lukte dat hem niet: Tsjernomyrdin legde het akkoord na het gesprek met Lebed aan de president voor. Vanochtend zei Lebed nog “het officiële standpunt” van de president niet te kennen, al voegde hij daar aan toe dat naar zijn mening “zwijgen instemming betekent”. (AFP)