Handelsfirma's in strijd om Houtgroep

ROTTERDAM, 3 SEPT. Twee houthandels strijden om de macht bij de kleinere Houtgroep Nederland in Groningen. Houtgroep Nederland heeft een overeenkomst over een feitelijke fusie met de grotere houthandel Eecen in Oudkarspel, maar concurrent Stiho uit Nieuwegein wil dat doorkruisen met een kort geding, dat maandag dient.

Stiho (250 miljoen gulden omzet), dat geadviseerd wordt door de zakenbank Kempen & Co, heeft eerder dit jaar een pakket van bijna 35 procent van de aandelen gekocht van Houtgroep Nederland (119 miljoen gulden omzet). Stiho heeft een groep beleggers om zich heen verzameld die samen meer dan 50 procent van de aandelen zeggen te bezitten.

Zij zijn tegen de overeenkomst met Eecen (175 miljoen gulden omzet) en willen meer informatie, meer inspraak en uitstel van besluitvorming. In deze groep beleggers zit ook het beleggingsfonds Orange Fund, dat 10 procent van de aandelen van Houtgroep Nederland heeft, en beheerd wordt door Kempen & Co. Vanochtend zei de Vereniging van Effectenbezitters dat zij achter de eisen staat van de Houtgroep-beleggers.

De samenwerking met Eecen wordt volgende week woensdag besproken op een buitengewone aandeelhoudersvergadering van Houtgroep. De groep beleggers rondom Stiho zegt dat zij geen informatie heeft gekregen om te becijferen wat de gevolgen van de samenwerking zijn voor de waarde van hun belegging in Houtgroep Nederland. De samenwerking tussen Eecen en Houtgroep is in een complexe vorm gegoten: Eecen verkoopt zijn activiteiten aan Houtgroep en krijgt in ruil daarvoor een ruime meerderheid van de aandelen Houtgroep.

Stiho wil dat de beleggers van Houtgroep een keuze krijgen en wil dat beleggers die geen trek hebben in de fusie een bedrag in contanten kunnen incasseren. Stiho zegt zo'n keuzebod wel te willen organiseren. Houtgroep Nederland op zijn beurt voelt niets voor samenwerking met concurrent Stiho.

Beleggers hebben bij Houtgroep Nederland geen zeggenschap, doordat de zeggenschap op de aandelen bij het bestuur van een stichting berust dat gevormd wordt door het bestuur en de commissarissen.