Emmen produceert en verkoopt soft drugs

EMMEN, 3 SEPT. De gemeente Emmen wil soft drugs produceren en de eigen produkten verkopen in een gemeentelijke 'drugswinkel'. Een nog op te richten stichting moet zich wijden aan de teelt, de kwaliteitsbewaking, de aanvoer en de verkoop van cannabis.

Hiermee hoopt de gemeente de handel in soft drugs beter te kunnen reguleren. Het plan wordt alleen ten uitvoer gebracht als de overlast en het oncontroleerbaar gebruik van soft drugs in de coffeeshops in Emmen niet minder worden. Ook de gemeenten Delfzijl, Bussum, Heerhugowaard en Zoetermeer beschikken over een 'drugswinkel'. Emmen gaat een stap verder. De gemeente overweegt ook de produktie van soft drugs. De gemeenteraad stemt eind eind deze maand over dit plan.

De gemeente wil het aantal coffeeshops in elk geval terugbrengen van zes naar drie. Ook wenst zij een verbod op de verkoop van alcohol in de coffeshops, zo staat in de nota Drugsbeleid. Met de officier van justitie is afgesproken over te gaan tot een strakker opsporingsbeleid. Wanneer deze maatregelen onvoldoende zijn, wordt de mogelijkheid onderzocht om de teelt en verkoop van hennep zelf op te zetten.

Een woordvoerder van de gemeente Emmen beklemtoont dat door eigen verbouw en verkoop van cannabisprodukten het gebruik van soft drugs uit de criminele sfeer wordt gehaald. “Wat je vaak ziet is dat minder bonafide figuren zich bezighouden met de verkoop en handel, waarbij ook hard drugs zoals xtc, heroïne en cocaïne gedeald worden. Neem jezelf alles in handen, dan is een scheiding met hard drugs honderd procent zeker.” Hij beseft dat de gemeente zich op glad ijs begeeft. “Of dit een taak van een gemeente is, is de vraag. Maar het gedoogbeleid in Nederland is halfslachtig. Dit is een experiment.”

Teelt van cannabis is nu alleen toegestaan voor eigen gebruik. Wanneer de gemeente plaatselijke tuinders opdracht geeft om hennep te verbouwen is daarvoor toestemming nodig van het Openbaar Ministerie en het ministerie van Justitie. Het plan is om een aparte stichting op te richten, waarin Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs en ook de RIAGG en het maatschappelijk werk in deelnemen. Het personeel van de 'drugswinkel' is in dienst van de stichting, die gesubsidieerd wordt door de gemeente.