Eervol ontslag voor raadsman koningin

ROTTERDAM, 3 SEPT. Koningin Beatrix heeft gisteren de rechtskundig raadsman van het Koninklijk Huis, de 63-jarige F. Salomonson, met onmiddelijke ingang eervol onslag verleend.

Salomonson ziet zichzelf als een ouderwets advocaat. Iemand die een zaak heeft die juridische bijstand vergt kan op hem rekenen en dat leverde een kleurrijke groep cliënten op, die Salomonson wel eens in opspraak brachten.

Hij werkte ook voor Amsterdamse nieuwe rijken als de (onlangs overleden) vastgoedhandelaar J. Kroonenberg en softwaremiljonair W. Smit. Salomonson is volgens de Rijksvoorlichtingsdienst meer dan 20 jaar juridisch adviseur geweest van prinses en later koningin Beatrix. In 1985 bereikte hij - optredend namens prins Claus - een rectificatie van het weekblad Privé na een suggestief bericht over nachtelijke escapades van prins Willem-Alexander.

Salomonson kondigde vorig jaar zijn vertrek aan bij het advocatenkantoor Boekel de Nereé, kort nadat zijn voormalige compagnon mr. O. Hammerstein uit de maatschap was gezet in verband met een rechtszaak wegens betrokkenheid bij een criminele organisatie. Hammerstein werd daarvan later vrijgesproken.

Zijn commissariaat bij de zaktelexenfabrikant Textlite, in de 'wilde' jaren tachtig een speculatiefonds op de Amsterdamse effectenbeurs, bezorgde hem vorig jaar een veroordeling door het Amsterdamse gerechtshof wegens vergaande nalatigheid in het toezicht op de directie. Tegen dit vonnis zijn de commissarissen overigens in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is de veroordeling geen aanleiding geweest voor Salomonsons vertrek. Een woordvoerder zegt dat Salomonson zijn terugtreden zelf heeft voorgesteld, omdat hij zich heeft teruggetrokken uit de actieve advocatuur. Als zijn opvolger is benoemd E. Wiersma (55), partner bij het advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek.