Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Carrière van Kanu in gevaar

ROME, 3 SEPT.Ex-Ajacied Nwankwo Kanu moet volgens artsen van Inter Milan wegens hartproblemen stoppen met voetballen. Zij zijn verbijsterd dat de medische staf van Ajax hem zolang heeft laten spelen en niets heeft ontdekt.

Kanu (20) heeft een probleem aan de hartklep bij de aorta. Die functioneert onvoldoende en zal moeten worden vervangen.

“Deze hartkwaal is niet buitengewoon ernstig”, schrijft de behandelende cardioloog Bruno Carù vanmorgen in de Gazzetta dello Sport, “maar wel zodanig dat deze jongen niet meer kan voetballen.”

Als Kanu niet stopt met topsport, wordt het probleem in hoog tempo erger, zei hij. Carù begrijpt niet dat de artsen van Ajax het probleem niet hebben onderkend. “Een banaal elektrocardiogram is al voldoende om het vermoeden te wekken van zijn ziekte”, aldus Carù.

“Ik ben erg verbaasd dat Kanu een olympische titel heeft bereikt en zoveel jaar bij Ajax heeft gespeeld zonder dat ook maar één arts hem heeft onderworpen aan een radiografie van zijn thorax.” Kanu moet volgens de cardioloog jarenlang hebben rondgelopen met een slecht-functionerende hartklep. “Ik sluit categorisch uit dat Kanu drie maanden geleden gezond kon zijn geweest: hij is al jaren ziek. Iemand heeft over deze jongen heengelopen. Gelukkig is hij door een serieuze en nauwgezette club gekocht. Nu loopt de man niet nog meer risico's.”De Italiaanse sportpers praat al over het schandaal-Kanu en wijst met de beschuldigende vinger naar Ajax. Cardioloog Carù suggereert dat de artsen van Ajax ofwel onbekwaam zijn omdat ze geen electrocardiogram hebben uitgevoerd of dat niet goed hebben geïnterpreteerd, ofwel te kwader trouw omdat ze Kanu ondanks zijn kwaal hebben laten spelen. “Ik weiger te denken dat Kanu nooit aan zo'n simpel onderzoek is onderworpen,” zegt Carù. Bij vrijwel alle clubs in de Serie A valt een ECG onder het routine-onderzoek.

Kanu, die in 1993 bij Ajax is gekomen, had al in januari een akkoord bereikt met Inter. Daarbij was ook zijn zestienjarige broer Joseph betrokken, die door Inter is uitgeleend aan Lugano, een uurtje rijden van Milaan. Inter zou Ajax ongeveer vier miljoen gulden hebben betaald voor Kanu. De speler kreeg een contract voor drie jaar, met 1,2 miljard lire netto per jaar, ongeveer 1,4 miljoen gulden.

Inter overweegt nu Ajax aansprakelijk te stellen voor de verkoop van een zieke speler. Penningmeester Arie van Os voorspelde dat dat gedoemd is te mislukken en dat Ajax nooit aansprakelijk gehouden kan worden. “Op het moment dat een speler tekent voor een nieuwe club heeft de oude geen enkele verantwoordelijkheid meer”, zei Van Os gisteravond.

Omdat er geen aanwijzingen voor problemen waren is Kanu betrekkelijk laat onderzocht door de artsen van Inter. Hij moest eerst naar de Olympische Spelen, waar hij met Nigeria de gouden medaille won. Daarna ging hij naar Nigeria en bij terugkomst op 16 augustus reisde hij meteen met zijn nieuwe ploeg door op een trip in Spanje. Vorige week maandag was er eindelijk tijd voor het gebruikelijke onderzoek, eerst een gewoon ECG, later een echografie onder inspanning. Dat onderzoek liet zo'n duidelijke afwijking zien dat de artsen eerst dachten aan een fout van de machine. Herhaling de volgende dag bevestigde de uitkomst. Kanu kreeg een speelverbod en de pers werd verteld dat de nieuwe aanwinst van Inter met bronchitis op bed lag. Vandaag zouden de artsen van Inter een volledig medisch communiqué opstellen.

In de jaren dat Kanu bij Ajax speelde, hebben zich volgens clubarts Piet Bon geen hartproblemen voorgedaan. Hij wijst erop dat hij slechts uit de media heeft vernomen wat er nu met de speler aan de hand zou zijn. Het komt volgens Bon wel voor dat aangeboren afwijkingen zoals aan een hartklep pas aan het licht komen als zich daar een bacterie manifesteert. Ook bij Kanu zou het zo gegaan kunnen zijn, maar daarover wil Bon niet speculeren.

Op verzoek van Inter stuurde Ajax onlangs een deel van het medisch dossier van Kanu naar de Italiaanse club. Dat gebeurde na overleg met de speler, zei Bon.