Borst wil advies over medicijn marihuana

DEN HAAG, 3 SEPT. Minister Borst (Volksgezondheid) wil “op zo kort mogelijke termijn” een advies van de Gezondheidsraad over het gebruik van marihuana als medicijn. De minister zal na het advies besluiten of artsen patiënten de softdrug mogen voorschrijven. De minister heeft dit gisteren in een brief aan de Gezondheidsraad laten weten.

Borst wil in navolging van verscheidene landen in de wereld, waar al experimenten plaatsvinden met betrekking tot het gebruik van marihuana voor geneeskundige doeleinden, onderzoeken of het verdovende middel een medicinale werking heeft.

Sommige artsen en wetenschappers gaan er vanuit dat gebruik van marihuana de eetlust van ernstig zieke mensen als kanker- en aidspatiënten kan bevorderen. Voor MS-patiënten zou marihuana kunnen werken als spierverslapper. Het Academisch Ziekenhuis Rotterdam onderzoekt of marihuana een geschikt middel is tegen de pijn en misselijkheid die vaak optreden als bijwerkingen van een chemokuur.

Borst is bezig met het opstellen van een algemene maatregel van bestuur, waardoor artsen formeel middelen kunnen voorschrijven die onder de opiumwet vallen als morfine en codine. Dergelijke middelen worden nu gedoogd. Borst neemt op basis van het advies van de Gezondheidsraad een besluit of marihuana ook onder deze maatregel van bestuur komt te vallen. De vraag of marihuana zal worden vergoed door het Ziekenfonds is volgens een woordvoerder van Borst “nog lang niet aan de orde”.

Borst heeft al enkele aanvragen ontvangen van bedrijven die hennep willen telen voor de bereiding van geneesmiddelen. Het bedrijf Maripharm, producent van marihuana voor medicinaal gebruik, wil een opiumverlof voor de verbouwing en verhandeling van de softdrug.

Maripharm verkoopt al marihuana aan verschillende apothekers die de cannabis als recept uitschrijven voor patiënten. Borst heeft dat tot nu toe gedoogd, maar Maripharm wil legaal marihuana kunnen verstrekken.