'Advocaten Johan V. over de schreef'

AMSTERDAM, 3 SEPT. De landelijk deken van de orde van advocaten moet zich uitspreken over het gedrag van de verdediging in de zaak tegen de van grootschalige drugshandel verdachte Johan V., bijgenaamd de Hakkelaar. Dit zegt de Amsterdamse persofficier van justitie N. Schaar.

De verdediging heeft verklaringen van een van de criminele getuigen tegen V., Fouad Abbas, naar justitiële autoriteiten in het buitenland gestuurd. Het gaat om landen waar Abbas in het verleden actief is geweest: België, Canada, de Verenigde Staten en Groot-Brittanië. Abbas heeft in ruil voor vrijwaring van strafvervolging belastende verklaringen afgelegd tegen V., waarbij hij onder meer bekende dat hij zelf een actieve en belangrijke rol heeft vervuld in het hasj-handelnetwerk waarvan ook V. deel uitmaakte.

Schaar vindt het “merkwaardig om niet-welgevallige verklaringen naar het buitenland te sturen”. Volgens hem zijn de verklaringen van Abbas onderdeel van het dossier-V. en behoren ze niet naar buiten te worden gebracht. De Amsterdamse officier van justitie wil dat de deken bepaalt of de handelwijze van de verdediging “deel uitmaakt van het ethisch besef van een advocaat”.

De Maastrichtse advocaat M. Moszkowicz sr., die samen met zijn zoon B. Moszkowicz de verdediging voert van V., zegt dat het de bedoeling van de verdediging is in het buitenland “meer achtergrondinformatie te krijgen” over Abbas. Wanneer buitenlandse autoriteiten om uitlevering van Abbas vragen, zegt Moszkowicz sr., “moeten gronden worden aangegeven waarom. Uit die gronden kunnen we dan weer putten”. De verdediging heeft het vermoeden dat Abbas “het nodige wat hem kan belasten voor de Nederlandse justitie heeft achtergehouden”. Volgens Moszkowicz zijn er aanwijzingen dat Abbas ook in harddrugs heeft gehandeld. “En dan is het niet juist deze meneer kroongetuige te laten worden”. Ook bestaat het vermoeden dat Abbas informant zou zijn geweest van diverse politiediensten waaronder de Belgische, aldus Moszkowicz.

Abbas begon na vele omzwervingen in 1986 een diamanthandel in de Antwerpse Hoveniersstraat. Een zakenrelatie en vriend van Abbas in Antwerpen bracht hem op diens verzoek in contact met hasjhandelaren in Nederland.