Williams ontslaat coureur Damon Hill

LONDEN, 2 SEPT. Damon Hill kan aanstaand weekeinde in Italië voor het eerst wereldkampioen Formule I worden, maar hij rijdt volgend seizoen niet meer voor de succesvolle renstal van Frank Williams. Dat heeft de stal zaterdag bekend gemaakt.

De 35-jarige Hill toonde zich verbaasd en teleurgesteld. De Engelsman wilde graag nog een jaar bij Williams-Renault blijven. De breuk was volgens manager Michael Breen niet het gevolg van een ruzie over geld. Hill, die nu ongeveer vijftien miljoen gulden per jaar verdient, zou zijn salaris voor volgend seizoen willen verdubbelen. “Geld speelt volgens Williams geen rol”, zei Breen gisteren “Williams wil zijn bedenkingen niet toelichten.”

Volgens insiders heeft Hill contacten met de renstallen van McLaren, Jordan en de nieuwe stal van oud-coureur Jackie Stewart. Williams schijnt de Duitser Frentzen een contract te hebben aangeboden als tweede rijder achter Villeneuve. Hill heeft na dertien Grand Prix de leiding in het klassement om de wereldtitel. Met drie races voor de boeg heeft hij dertien punten voorsprong op zijn stalgenoot, de Canadees Jaques Villeneuve. Hills eerste zorg is of hij in de rest van het seizoen kan rekenen op de volledige steun van het team dat hem volgend jaar niet meer wil hebben. Het gat met Villeneuve is niet onoverbrugbaar. Een eerste plaats levert per race tien punten op.

De oorzaak van het ontslag van Hill is nog onduidelijk. Mogelijk heeft teambaas Williams er geen vertrouwen in dat Hill volgend jaar met evenveel succes de aanval van de Duitser Michael Schumacher kan afslaan als in dit seizoen. De Ferrari van Schumacher vertoont dit jaar kuren, maar zal volgen jaar waarschijnlijk veel betrouwbaarder zijn. Bovendien heeft Williams in Villeneuve een uitstekend vervanger. De 24-jarige Canadees debuteert dit jaar in de Formule I, maar is de laatste maanden al diverse keren sneller geweest dan Hill. (Reuter)