VN veroordeelt coup Burundi

BUJUMBURA, 2 SEP. De Veiligheidsraad van de VN heeft vrijdag in een resolutie unaniem de coup op 25 juli in Burundi door majoor Pierre Buyoya, een lid van de Tutsi-minderheid, veroordeeld. De Raad dreigt met sancties als Buyoya niet voor 31 oktober onderhandelingen start met alle partijen in het conflict.

Buyoya reageerde zaterdag op een bijeenkomst met zakenlieden in de hoofdstad Bujumbura laconiek op de veroordeling. “De vrede in Burundi wordt niet gemaakt in de Veiligheidsraad, maar in Burundi zelf,” zei Buyoya. “We kunnen niet onderhandelen met mensen met wie we vechten.”

De Burundese staatsradio meldde vanmorgen hevige gevechten in het noordwesten van het land. Verschillende regeringsgebouwen in de provincie Kayanza zouden zaterdag door Hutu-rebellen zijn verwoest. Het streng gecensureerde radio-station maakte geen melding van eventuele slachtoffers. (Reuter, AP)