VK neemt 262 toestellen af; Britten geven Eurofighter groene licht

LONDEN, 2 SEPT. Groot-Brittannië geeft als eerste Europese land zijn goedkeuring aan de produktie van de Eurofighter, een nieuw gevechtsvliegtuig dat in Europees verband wordt gebouwd. Michael Portillo, de Britse minister van defensie, heeft dat vanmorgen op de eerste dag van de internationale luchtvaartshow in Farnborough bekend gemaakt.

Groot-Brittannië heeft zich bereid verklaard 262 Eurofighters af te nemen. Daarmee is een bedrag gemoeid van bijna 15 miljard pond, circa 40 miljard gulden. Inbegrepen zijn de 4,1 miljard pond die Groot-Brittannië al aan de ontwikkeling van het militaire vliegtuig heeft uitgegeven en de 1,5 miljard pond die de Britse regering moet voorschieten om de produktiefaciliteiten te installeren. In totaal gaat het bij het Eurofighter-project om de produktie van gevechtstoestellen ter waarde van 100 miljard gulden, 40 miljard pond.

Duitsland, Spanje, Italië en Groot-Brittannië, de vier landen die deelnemen in het Eurofighter-project, hebben afgesproken dat de voorbereidingen voor fabricage pas kunnen beginnen als alle partners hebben ingestemd. Naar verwachting zullen Spanje en Italië nog deze herfst het Britse voorbeeld volgen. Maar de Duitse goedkeuring is nog onzeker. In het Duitse parlement zijn al in een vroeg stadium grote bezwaren tegen het Eurofighter-project gereze Daar komt bij dat de defensie-uitgaven moeten worden gesnoeid om Duitsland aan de criteria voor deelneming aan de Europese economische en monetaire unie te laten voldoen. De vier hoofdaannemers van het project - British Aerospace, het Duitse Daimler-Benz Aerospace (Dasa), het Italiaanse Alenia en het Spaanse Casa - voelen niets voor Duitse suggesties om de produktie een jaar uit te stellen. De afgelopen maanden hebben ze tijdens intensieve onderhandelingen met de vier regeringen juist geprobeerd om een snelle beslissing over de produktie te forceren. In die opzet zijn ze bij de Britten geslaagd, nadat ze hadden becijferd dat de Eurofighters goedkoper zullen uitvallen dan aanvankelijk was geraamd.

De eerste Eurofighters zullen pas in het jaar 2002 door de Royal Air Force, de Britse luchtmacht in gebruik worden genomen. De produktie levert in Groot-Brittannië werk aan 14.000 mensen. Daarbij gaat het vooral om bestaande arbeidsplaatsen die dankzij het project behouden blijven. Bij Britse onderaannemers zullen enkele duizenden nieuwe banen ontstaan.

Een prototype van het gevechtsvliegtuig zou vandaag een demonstratie geven op de de luchtvaartshow in Farnborough. De luchtdoop vond zaterdag in Spanje plaats.

    • Dick Wittenberg