Pre-klassiek

Capella Agostino Steffani: Werner-Birck; Fux; Music at the Hanoverian Court (Virgin 7243 5 45193 t/m 45195)

De muziek in het tijdperk tussen barok en klassiek lijkt geen wanklank te hebben opgeleverd. Het is muziek voor een winterse zondagochtend of een avond bij de open haard. Nooit klinkt er boosheid - of het is de boosheid van een moeder die eigenlijk moet lachen om het kattekwaad van haar kind.

De Capella Agostino Steffani heeft zich gespecialiseerd in het repertoire tussen pakweg Johann Sebastian Bach en Joseph Haydn (dat is niet helemaal juist, want de pre-klassieke muziek begon al in de tijd dat Bach nog volop componeerde). Het gezelschap, dat in 1981 werd opgericht, draagt de naam van Agostino Steffani, die rond 1690 kapelmeester was in Hannover.

De componisten wier werken in de overgang van de zeventiende naar de achttiende eeuw werden gespeeld, zijn inmiddels bijna allemaal vergeten. Wie heeft ooit van Joseph Werner gehoord, van Wenzel Birck, Jean-Baptiste Farinel of Francesco Venturini? Het is dan ook een van de verdiensten van de Capella Agostino Steffani en haar leider Lajos Rovatkay, dat muziek van deze voorlopers van Haydn en Mozart nu in fraaie uitvoeringen te beluisteren is. Al was het alleen maar om te weten dat ze geen moment de rol van wegbereiders overstijgen.

    • Paul Luttikhuis