Paul Haarhuis steelt show als het te laat is

NEW YORK, 2 SEPT. Paul Haarhuis stal de show op een persconferentie. Met die schijnoverwinning eindigde na een week de Nederlandse inbreng bij de open Amerikaanse tenniskampioenschappen. Haarhuis verloor gisteren op Flushing Meadow van Stefan Edberg (6-4, 7-6 en 6-1).

Een dag eerder had Jan Siemerink even weinig in te brengen tegen Andre Agassi (6-4, 6-2 en 7-6). Sjeng Schalken, de laatste Nederlandse deelnemer die in de derde ronde in actie kwam, liet zich in de vijfde set verrassen door een tempoversnelling van de Franse veteraan Guy Forget: 6-2, 7-5, 4-6, 4-6 en 6-0.

Het aanvallende spel van Stefan Edberg heeft de verdediger Paul Haarhuis nooit gelegen. Vijf keer eerder nam de Brabander het tegen de Zweed op, alle keren won Edberg. Ook in de zesde confrontatie tussen de twee dertigers was Edberg heer en meester. Met een paar fraaie passeerslagen brak hij gisteren onmiddellijk de service van Haarhuis. Een voorsprong die de Zweed niet meer uit handen gaf.

In de tweede set nam Haarhuis een 4-2 voorsprong. Maar in de volgende twee games herstelde Edberg met soeverein spel het evenwicht, dat tot 6-6 in stand bleef. De tiebreak trok de Zweed met 7-4 naar zich toe. In de derde set liet Edberg zien dat hij nog steeds een van de beste volleerders ter wereld is. Negenentwintig keer kwam hij naar het net, eenentwintig keer leverde het hem direct een punt op.

In november neemt Edberg in Stockholm afscheid. Het is mooi geweest vindt de Zweed, die zes grand-slamtitels veroverde en in dertien jaar proftennis bijna veertig miljoen gulden aan prijzengeld verdiende. Hij geeft zichzelf een kleine kans om zijn laatste US Open te winnen. “Ik ben altijd een realist geweest. Ik heb weinig kans, maar niets is onmogelijk”, zei hij vrijdagnacht nadat zijn tegenstander Bernd Karbacher in de vierde set met een blessure opgaf. “Er kan nog van alles gebeuren, zoals vanavond ook, wanneer je tegenstander geblesseerd raakt. Wie weet, overkomt me dat nog wel een keer. In de eerste ronde kreeg Krajicek tegen mij al een bloedneus.”

Paul Haarhuis blaast na een wedstrijd meestal stoom af, voordat hij op de verplichte persconferentie verschijnt. Na de nederlaag tegen Edberg verscheen hij echter meteen in het zaaltje in de catacomben van het Louis Armstrong Stadium. Het werd een vrolijke nazit die de aanwezigen ongetwijfeld langer bijblijft dan de partij van gisteren. “Ik had Stefan hier graag verslagen en een eind gemaakt aan zijn grand-slamcarrière”, begon Haarhuis. “Dat zou leuk zijn geweest, zowel voor mij als voor hem. Stefan zou dan thuis aan zijn vrienden kunnen vertellen dat hij op de US Open van mij had verloren.”

Op de vraag hoe lang hij nog blijft spelen, antwoordde Haarhuis even gevat. “Als ik zo slecht blijf tennissen als vandaag, nog hooguit een jaar. Zo lang duurt het ongeveer voor ik al mijn ATP-punten kwijt ben.” Vervolgens zette hij een gebrekkig Engels sprekende Japanse journaliste te kijk (“Is er een vertaler in de zaal”) en moest ook een Amerikaanse collega het ontgelden die een vraag stelde die Haarhuis juist had beantwoord (“Zijn er misschien nog goede vragen?”). Tenslotte legde Haarhuis uit dat hij binnenkort geen Davis Cup speelt, omdat hij in het huwelijk treedt. “Of dat mijn spel heeft beïnvloed? Ik hoop van niet, want dan zal ik snel gescheiden zijn.”

Sjeng Schalken had na afloop van zijn duel tegen Guy Forget heel wat minder praats. De linkshandige Fransman bracht Schalken in de eerste twee sets met zijn harde service in de problemen. Ook maakte de Fransman veel minder fouten. In de derde en vierde set verbeterde Schalken zich en had hij steeds aan één break genoeg voor de setwinst.

“Daarna was het pijpje leeg”, zei Schalken na de vijfde set, die hij in minder dan dertig minuten met 6-0 verloor. De 31-jarige Forget, in New York bezig aan zijn 47ste grand-slamtoernooi, speelde in de beslissende set een tempo sneller. “Voor mij begon de wedstrijd in de vijfde set opnieuw”, zei de Fransman, die in 1992 voor het laatst de vierde ronde op de US Open bereikte.

Schalken klaagde na afloop over “mentale vermoeidheid”. “Ik speelde op de automatische piloot, ik kon me moeilijk concentreren. Vannacht heb ik nauwelijks een oog dicht gedaan. Ik weet wat ik kan, maar ik mis op het moment het zelfvertrouwen om het ook waar te maken. Forget was fitter dan ik. Niet fysiek, maar wel mentaal.”

Jan Siemerink speelde zaterdag tegen Andre Agassi zijn minste wedstrijd van het toernooi. Op het centre court slaagde Siemerink er geen moment in het aanvalsspel te laten zien, waarmee hij eerder Carl-Uwe Steeb en de Carlos Moya had verslagen. Hij holde wel vaak naar het net, maar in de helft van de gevallen kostte hem dat het punt. Agassi liet na afloop weten dat de tijd van de uitgesproken serve-en-volleyspelers voorbij is. “Zelfs Edberg heeft dimensies aan zijn spel toegevoegd. Tennis is geëvolueerd. Je kunt niet meer de hele tijd één ding goed doen en verwachten dat je wint. Je moet tegenwoordig heel veel dingen goed kunnen.”

Todd Martin is de enige geplaatste speler die in de derde ronde van de US Open is uitgeschakeld. De als veertiende geplaatste Amerikaan verloor vannacht in vier sets van de Brit Tim Henman. Van de favorieten voor de eindzege moest de als tweede geplaatste Michael Chang de meeste strijd leveren. Tegen Vince Spadea keek de kleine Amerikaan lange tijd aan tegen een achterstand. Op karakter knokte Chang zich in een bijna vier uur durend gevecht langs zijn landgenoot.

Pete Sampras treft morgen in de vierde ronde Mark Philippoussis. De boomlange Australiër, bijgenaamd scud, heeft de hardste service van het circuit (220 km) en slaat in New York gemiddeld 25 aces per partij. Vorig jaar troffen de beide Griekse emigrantenzonen elkaar in de derde ronde van de US Open. Sampras won toen moeizaam in vier sets. Begin dit jaar, in Australië, verloor Sampras van Philippoussis.

Bij de vrouwen zorgde Linda Wild voor de grootste verrassing. De nummer 32 van de wereldranglijst versloeg in een Amerikaanse onderonsje olympische kampioene Lindsay Davenport. De als achtste geplaatste Davenport had sinds Wimbledon niet meer verloren en gold als een van de favorieten voor de titel.

Ook qualifier Anna Kournikova deed van zich spreken. De 15-jarige Russin, die door tenniscoach Nick Bollettieri zes jaar geleden naar Amerika werd gehaald, won in haar eerste optreden op centre court van Barbara Paulus.

    • Arjen Ribbens