Overname bank in VS van 16 mld

ROTTERDAM, 2 SEPT. De Amerikaanse NationsBank neemt Boatmen's branchegenoot Bancshares over voor 9,5 miljard dollar (15,8 miljard gulden) in aandelen en contanten. NationsBank wordt hiermee de vierde bank van de Verenigde Staten na Chase Manhattan Bank, Citicorp en BankAmerica.

Bestuursvoorzitter H. McColl sprak van “een nieuwe grootmacht in de banksector in Noord-Amerika”. De fusie levert een bank op met meer dan 13 miljoen cliënten in 16 Amerikaanse staten, van North Carolina aan de oostkust tot New Mexico in het zuidwesten.

De wetgeving die fusies tussen banken in verschillende staten verbiedt, is de laatste jaren aanzienlijk versoepeld. NationsBank heeft een groot aantal overnemingen gedaan, maar die waren een beetje verbleekt bij de recente fusies tussen Chemical en Chase Manhattan en tussen Wells Fargo en First Interstate.

McColl verwacht met ingang van 1999 jaarlijks 335 miljoen dollar te kunnen besparen. De beleggers zijn echter bevreesd dat Nations te veel heeft betaald: op Wall Street daalde vrijdag de koers van het aandeel Nations.