Ontvoerde meisjes België weer terug

BRUSSEL, 2 SEPT. Twee meisjes uit het Waalse Nandrin, bij Luik, zijn na een verdwijning van twee dagen zaterdagmiddag teruggevonden in de buurt van Keulen. Ze zijn waarschijnlijk ontvoerd.

De meisjes, van achttien en negentien jaar, werden verdoofd teruggevonden in een bos. Ze waren aangeslagen, maar verkeren volgens justitie gezien de omstandigheden “in een bevredigende gezondheidstoestand”. Het tweetal was donderdag naar Luik gegaan om inkopen te doen voor het nieuwe schooljaar. Een van hen werd bestolen en deed aangifte bij de politie. Ze belden hun moeder dat ze daardoor later met de bus zouden komen. Toen de meisjes 's avonds met de laatste bus nog niet thuis kwamen, alarmeerde de familie de politie.

De twee meisjes zeggen op weg naar huis te zijn aangesproken door een ongeveer veertigjarige Duitser in een Mercedes. Wat er daarna gebeurde weten ze zich niet meer te herinneren. Justitie geeft weinig informatie over de zaak. De meisjes zijn langdurig ondervraagd, eerst in Keulen later in Luik. Ze zijn apart ondervraagd wat doet vermoeden dat er tegenstrijdigheden in hun verklaringen voorkomen. Het onderzoek naar de zaak wordt zowel in Duitsland als in België voortgezet.

De vermoedelijke ontvoering heeft plaats terwijl België nog steeds in de greep is van de affaire Marc Dutroux, de man die ten minste zes meisjes heeft ontvoerd en misbruikt. Spontaan meldden zich eind vorige week in Luik tientallen mensen om te helpen bij de opsporing van de twee verdwenen meisjes. In de buurt van Deurne stelde de Belgische politie een grootscheeps onderzoek in naar een verdwenen tienjarig jongetje, dat werd teruggevonden bij een vriendje. Ook het begin vandaag van het nieuwe schooljaar in België staat voor de ruim een miljoen leerlingen in het teken van de affaire-Dutroux. Leraren worden geconfronteerd met vragen als 'wat is vermist?' of 'wat is een pedofiel?' Ook de kindertelefoon in Vlaanderen en Wallonië werd de afgelopen weken overstelpt met dergelijke vragen. De Vlaamse minister van onderwijs, Luc van den Bossche, heeft aangekondigd dat in de opleiding tot schoolarts meer aandacht komt voor het signaleren van seksueel misbruik van kinderen. De Waalse minister van onderwijs, Laurette Onkelinx, heeft leraren opgeroepen veel te luisteren en indien nodig hulp in te roepen van deskundigen.

Bij de woningen van Dutroux rond Charleroi wordt vandaag verder gezocht naar lichamen van slachtoffers die daar mogelijk begraven liggen. De hoofdverdachte in de zedenzaak zelf wordt vandaag geconfronteerd met een video uit Bohemen. Ondervragers hopen dat de beelden hem doen praten over zijn rol in Tsjechische en Slovaakse pornonetwerken. De video is gemaakt door een Belgisch onderzoeksteam dat naar Tsjechië afreisde.