Omstreden Friese huisarts Schat legt zijn praktijk neer

LEEUWARDEN, 2 SEPT. Huisarts S. Schat (53) uit Sint Nicolaasga heeft zijn huisartsenpraktijk zaterdag neergelegd. De omstreden arts zat in april vast op verdenking van onzorgvuldig toegepaste euthanasie op een kankerpatiënte. Hij beëindigt zijn praktijk een maand nadat de Groningse zorgverzekeraar RZG een nieuwe tijdelijke overeenkomst met hem sloot.

Volgens het RZG heeft Schat “onvoldoende mogelijkheden” om in de “huidige moeilijke situatie langer als huisarts te functioneren.” Een woordvoerder verklaart dat de druk op Schat dermate groot was geworden, dat hij besloten heeft er een punt achter te zetten. “Hij kon geen goede zorg meer garanderen aan zijn patiënten. Ook in de intercollegiale sfeer waren de contacten moeizaam. Hij werkte blijvend op een eiland.” Schat is dit weekeinde naar Canada vertrokken, waar een broer van hem woont. Het RZG nam de ziekenfondspatiënten van Schat over, nadat zij niet meer terecht konden bij de ziektekostenverzekeraars De Friesland en ANOZ. Deze zegden per 1 augustus het tijdelijk contract met de Sint Niekster arts op, omdat ze na jarenlange moeizame onderhandelingen geen vertrouwen meer in zijn zorg hadden. Schat zou zich onvoldoende bijscholen en geen goede waarneemregeling hebben. De euthanasiekwestie zou hierbij geen rol hebben gespeeld.

Schat nam een geïsoleerde positie in binnen de Districts Huisartsen Vereniging (DHV) Friesland. Geen enkele collega wilde met de als eigenzinnig bekend staande arts samenwerken. Hij had patiënten buiten zijn eigen gebied en liet verstek gaan op de verplichte bijscholingsavonden. Volgens directeur S. Katsma van De Friesland overwoog Schat al langer om met zijn praktijk te stoppen. Een maand geleden vroeg hij De Friesland of deze zijn praktijk wilde kopen. Hierover vond volgens Katsma een gesprek plaats. “We wilden meewerken aan een eervolle aftocht van Schat. We kunnen geen praktijk kopen, zeiden we, maar wel onroerend goed. We hebben zijn woning zelfs nog laten taxeren.” Schat zegde kort na het gesprek af, aldus Katsma, onder druk van zijn patiëntenverenigingen. Die spanden daarop een kort geding aan tegen De Friesland, waarin ze eisten dat behandelingen van Schat ook na 1 augustus - de datum waarop het contract afliep - vergoed zouden worden. De patiënten verloren het kort geding, waarna de Groningse ziektekostenverzekeraar zich aandiende. Het RZG sloot een tijdelijke overeenkomst met Schat tot 1 augustus 1997. Hij verplichtte zich hierin tot het opzetten van een goede waarneemregeling en een deugdelijke bijscholing. Beide zouden plaatsvinden onder begeleiding en toezicht van prof. dr. B. Meyboom-de Jong, hoogleraar huisartsengeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een jaar zou zij tot een bindend oordeel komen over de praktijkvoering van Schat. Bij negatief advies zou Schat zijn praktijk beëindigen. Meyboom bracht vorige week al rapport uit, waarin ze verklaarde geen heil meer te zien in begeleiding van Schat. Volgens L. Faber van de patiëntenvereniging Woudsend heeft Meyboom “zich laten chanteren en intimideren door de DHV.” De DHV Friesland vergadert donderdag over de positie van Meyboom en van het RZG.