Offensief van verzet in Colombia

BOGOTA, 2 SEPT. Bij een grootscheeps offensief van Colombiaanse guerrillabewegingen tegen regeringstroepen in twaalf Colombiaanse provincies zijn vrijdag en zaterdag ten minste 92 doden gevallen. Volgens Colombiaanse dagbladen kwamen bij een aanval van de guerrillabeweging FARC op een legerbasis in Las Delicias in de provincie Putumayo zeker 54 regeringssoldaten om het leven.

Het officiële dodental waarvan het Colombiaanse ministerie van Defensie melding maakt, is 34. Daarnaast namen de rebellen meer dan 25 soldaten krijgsgevangen.

De FARC en het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) voerde tegelijkertijd aanvallen uit in in elf andere provincies. Volgens de Colombiaanse autoriteiten kwamen in totaal 67 veiligheidsagenten en 25 rebellen om het leger. Het Colombiaanse leger begon gisteren aan een tegenoffensief nabij Las Delicias.

De Colombiaanse minister van Defensie, Juan Carlos Esguerra, omschreef het offensief van de guerrillabewegingen als “twee dagen van waanzin en bloedvergieten”. Hij zei dat de aanvallen bedoeld zijn als wraakneming voor de pogingen van de overheid de coca-plantages in Putumayo en andere zuidelijke provincies van de kaart te vegen. De guerrillabewegingen begonnen dertig jaar geleden als links-radicale strijdgroepen, maar houden zich inmiddels voornamelijk bezig met de bescherming van de coca-teelt en de produktie van cocaïne.

President Ernesto Samper zei dat het offensief van de rebellen het vredesproces in Colombia in gevaar brengt. “Op dit moment is er geen klimaat of vooruitzicht voor een dialoog met de guerrillastrijders”, aldus de president. (Reuter)