Nederlander voor rechter in proces om XTC-pillen

SINGAPORE, 2 SEPT. Wandelend op blauwe slippers, de handen geboeid achter de rug en gekleed in een vaal wit T-shirt en een blauwe korte broek wandelde Ton A. vanmorgen om half tien zaal 11 van Singapore's Subordinate Court binnen. Pas acht uur later mocht de 48-jarige Nederlander, die op 9 juni op de Singaporese luchthaven werd aangehouden met 2.238 XTC-pillen op zak, de zaal weer verlaten. Het enige wat A. vandaag tegen de rechter zei was: “Ik ben onschuldig.” Morgen wordt hij door de openbare aanklager aan de tand gevoeld.

Op de eerste dag van het proces tegen de Nederlander luisterde de Hagenaar urenlang naar het juridische spel dat zijn Singaporese advocaat mr. P. Suppiah speelde met de openbaar aanklager. Suppiah lijkt er op aan te koersen dat zijn cliënt uiteindelijk toch schuldig zal worden bevonden voor de import van XTC-pillen. Het gaat de Singaporees er nu om de straf voor A. zo laag mogelijk te houden. Ton A. kan maximaal dertig jaar cel en vijftien stokslagen krijgen. De minimumstraf bedraagt vijf jaar gevangenis en vijf stokslagen. Het XTC-proces wordt in Singapore gezien als een voorbeeldzaak om handelaren en gebruikers van de 'dansdrug' af te schrikken.

A. vertelde tijdens een schorsing in het proces waarom hij destijds uitgerekend in Singapore, waar zware straffen staan op de invoer van drugs, een tussenstop besloot te maken. “Ik wilde hier een dagje 'sight-seeing' doen, want ik was hier al sinds 1980 niet meer geweest. Maar omdat mijn vliegtuig vertraging had, is dat er nooit van gekomen”, zei A.

Pagina 3: In proces draait alles om 'kennis'

Volgens advocaat Suppiah van Ton A. draait alles in deze zaak om het begrip 'kennis'. “Mijn cliënt wist niet dat hij xtc-pillen bij zich droeg. Hij dacht dat hij medicijnen bij zich had”, aldus Suppiah op de eerste dag van het proces. De advocaat trachtte vandaag aan te tonen dat de conclusies uit het chemisch rapport van de pillen niet kloppen. Van de 2.238 pillen blijken er slechts 212 getest te zijn in een laboratorium. De overige pillen werden 'visueel' gecheckt. De openbare aanklager meende dat hiermee is aangetoond dat voor alle pillen dezelfde conclusie kan worden getrokken, namelijk dat het om xtc gaat. Suppiah wil de aanklacht veranderd zien, zodat uiteindelijk van slechts 212 pillen daadwerkelijk is aangetoond dat het om xtc gaat. Op die manier zou Ton A. een veel lichtere straf tegemoet kunnen zien dan wanneer hij voor import van 2.238 pillen wordt veroordeeld.

    • Max Christern