Moeizame zege België voor WK 1998

BRUSSEL, 2 SEPT. Het Belgisch elftal heeft zaterdagavond de eerste, moeizame stap gezet op weg naar het WK voetbal in 1998 in Frankrijk. Het elftal van bondscoach Van Moer versloeg in het nieuwe Koning Boudewijn-stadion in Brussel voor de wedstrijd in groep 7 Turkije met 2-1. Ook Nederland speelt in deze groep.

Had het vizier van de Belgische aanvallers op scherp gestaan, dan had de uitslag even simpel 8-1 kunnen zijn. Met name in de tweede helft na de rode kaart van de Turk Ercan wegens spugen naar de arbiter lieten Nilis, Degryse, Scifo, Oliviera, Claeys en later ook invaller De Bilde een handvol opgelegde kansen liggen.

“Dat mogen we onszelf verwijten en ik zeker ook mezelf”, aldus Degryse na afloop. De PSV'er maakte na bijna twee jaar zijn rentree in de nationale ploeg en vierde die terugkeer na tien minuten met de openingstreffer (1-0). Hij schoot een voorzet van Medved onberispelijk in. Even daarvoor verzuimde Nilis een mogelijkheid te benutten.

Onder Van Moer wil België afstappen van het drie spitsen-systeem en voortaan gaan spelen met twee aanvallers en een viermans middenveld. “Een beetje zoals bij PSV”, aldus Luc Nilis. “Met Oliviera en ik als aanspeelpunten, Degryse daarachter en Scifo in de rol van Wim Jonk bij PSV. Om dat systeem perfect te beheersen hebben we tijd nodig.”

Elf doelpunten in twee wedstrijden tegen San Marino. Dat hoge aantal had Wales zaterdag in de tweede WK-kwalificatiewedstrijd in groep zeven ook in negentig minuten kunnen bereiken. De uiteindelijke score van 6-0 zaterdag stemde bondscoach Bobby Gould tevreden. Paal en lat stonden echter vijf andere treffers in de weg. Daarnaast zag Saunders na de 3-0 nog een strafschop gestopt. Voor Wales woog echter het missen van de dubbele cijfers minder zwaar dan het verlies van aanvaller Ryan Giggs.

De vleugelspits van Manchester United kreeg tegen de onbeduidende tegenstander net als in het eerste duel in juni (5-0) een gele kaart - na een sarcastisch applausje - en mist daardoor de thuiswedstrijd tegen Nederland op 5 oktober.

San Marino sloot de vorige WK-kwalificatiereeks af met het doelsaldo van 2-48. De tweederangs profs, doorgaans gehaald uit Italië, incasseerden nu al elf treffers in twee duels. Tegen Wales bleek opnieuw dat de laatste lijn moeite heeft met hoge ballen. De helft van de treffers kwam via het hoofd tot stand. Hughes en Saunders scoorden ieder twee keer, de overige doelpunten kwamen van Robinson en Melville. (ANP)