MASOUD BARZANI; Clanleider

Masoud Barzani (50), leider van de Koerdische Democratische Partij (KDP), is een traditionele, onbetwiste clanleider. Hij is de jongste van de vier zonen van de charismatische Mullah Mustafa Barzani, die jarenlang de Koerdische strijd leidde tegen het regime in Bagdad.

De Barzani's zijn afkomstig uit Barzan, in het noordoosten van Iraaks Koerdistan, midden in het gebied dat in 1988 tijdens de grote Iraakse campagne tegen de Koerden werd verwoest. De Irakezen deporteerden talloze Koerden, en maakten hun dorpen met de grond gelijk.

Masoud werd in 1979 na de dood van zijn vader gekozen als leider van de KDP. Zijn twee oudste broers verdwenen spoorloos in 1983, naar wordt aangenonen ontvoerd en vermoord door de mannen van Saddam Hussein. De derde broer, Idriss, stierf een natuurlijke dood in 1984.

Masoud Barzani gaat altijd gekleed in het traditionele kostuum van de Koerdische strijders, de Peshmerga's: een zwart-witte tulband, kaki-kleurig vest en pofbroek; een pistool in de broekriem.

De aanhang van de KDP komt overwegend van het platteland en uit de Koerdische stammen. 'Broeder Masoud' wordt binnen de KDP vereerd. Maar hij geniet tevens het respect van veel goed-opgeleide stedelijke Koerden, die verzoening met Bagdad als enige realistische optie zien.