L'EXPRESS

Pausen worden pas vervangen als ze zijn overleden, maar paus Johannes Paulus II heeft serieus met de gedachte gespeeld af te treden, meldt L'Express. De 76-jarige plaatsvervanger van Petrus op aarde zetelt sinds 1978 op de heilige stoel, overleefde een moordaanslag (in 1981) en doorstond inmiddels vijf operaties.

Zijn gezondheid gaat zienderogen achteruit. Drie weken geleden was de toestand voor de derde keer kritiek, maar de geplande bezoeken aan Frankrijk (6 en 7 september) en Hongarije (19 tot 22 september) zijn (nog) niet van het programma afgevoerd. Het Franse weekblad voegt er maar meteen een artikel aan toe met speculaties over mogelijke opvolgers en zes portretjes van de grootste kanshebbers. Daarbij zou sprake zijn van twee rivaliserende kampen: enerzijds de hervormers die een paus willen die breekt met het beleid van pontificaat-Wojtyla, en anderzijds de conservatieven die een opvolger prefereren die in het voetspoor van de Poolse kerkvader treedt.