Koninklijke Olie en Unilever op beurs winnaars

AMSTERDAM, 2 SEPT. Op een vriendelijke Amsterdamse effectenbeurs waren Unilever en Koninklijke Olie vanmorgen de belangrijkste stijgers. Gesteund door een oplopende dollar klom het AEX-koersgemiddelde met 2,85 punten tot 553,84 punten rond het middaguur.

AMSTERDAM De omzetten bleven beperkt. “Het is hier bijzonder stil”, aldus een beurshandelaar. “Er zijn wat koopjesjagers, maar van een geanimeerde handel is geen sprake.” De hoop op een opleving later op de dag is klein, temeer daar Wall Street vandaag gesloten blijft in verband met de viering van Labor Day. Fondsen als Unilever, Koninklijke Olie, Ahold, Heineken en DSM profiteerden van een stijging van de dollar. Het aandeel Koninklijke Olie dat een winst liet zien van 2,50 gulden op 250,50 gulden profiteerde, behalve van de dollarkoers, ook van de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Koninklijke profiteert van de oplopende olieprijs die het gevolg zal zijn als de olie-leveranties van Irak in gevaar komen. Het aandeel Unilever, dat steeg met 2,40 gulden tot 240,90, ondervond steun van een interview met de nieuwe vice-voorzitter N. FitzGerald van Unilever. In The Wall Street Journal en de Sunday Times kondigde hij aan dat het levensmiddelenconcern het produktaanbod zal gaan stroomlijnen.

Heineken boekte vanmorgen een winst van precies 2 gulden op 371,20 gulden en DSM zag de koers stijgen met 70 cent tot 153,70 gulden. Het aandeel Ahold steeg met 60 cent tot 93,40 gulden. Andere opvallende stijgers waren Getronics, VNU en Océ-van der Grinten. Getronics steeg met 1,40 gulden naar 41,80, VNU twee kwartjes op 29,30 gulden en Océ-van der Grinten 2,20 naar precies 173 gulden.

De beperkte daling van de aandelenkoersen in New York, afgelopen vrijdag, viel beleggers mee. Het Dow Jones-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen klapte direct na opening 55 punten in elkaar, maar bij het slot van de handel resteerde een verlies van niet meer dan 31 punten.

De dollar is de week op de Europese valutamarkten vanmorgen begonnen met een kleine stijging. De Amerikaanse munt noteerde omstreeks het middaguur een koers van 1,6621 gulden tegenover een slotkoers van 1,6565 gulden afgelopen vrijdag.

In New York was de dollar voor het weekeinde al opgelopen. De economische gegevens van de vorige week gaven aanleiding voor speculaties op een renteverhoging.

Ook het pond sterling boekte vanmorgen winst. De Britse munt opende vanmorgen op 2,5980 in vergelijking met een slotkoers van 2,5885 gulden afgelopen vrijdag. Ook de Franse franc was iets hoger met een koers van 32,77 gulden per honderd. De slotkoers van eind vorige week lag op 32,75 gulden. De franc had baat bij uitlatingen van bondskanselier Kohl en de Franse president Chirac in het afgelopen weekeinde. Beide leiders lieten nog eens nadrukkelijk weten dat hun landen tijdig klaar zullen zijn voor toetreding tot de de Economische en Monetaire Unie (EMU).

TOKIO De beurs van Tokio heeft vanmorgen een klein verlies geïncasseeerd. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen daalde met 59,79 punten tot 20.107,11 punten.