Kohl en Chirac zeker over start muntunie

BONN, 2 SEPT. Duitsland en Frankrijk zullen tijdig voldoen aan de toelatingscriteria voor de Economische en Monetaire Unie (EMU). Dit hebben de Franse president Chirac en de Duitse bondskanselier Kohl gisteren verzekerd na een informele bijeenkomst in Bonn.

De opmerkingen hadden tot doel de recentelijk gerezen onrust op de Europese financiële markten te bezweren rond de haalbaarheid van de EMU in 1999. Zonder Franse en Duitse deelname is de EMU in 1999 niet levensvatbaar.

Met name Frankrijk wordt verondersteld nog een zware dobber te krijgen om het begrotingstekort volgend jaar tot drie procent van het bruto binnenlands produkt (bbp) te hebben teruggedrongen. Begin 1998 wordt op basis van cijfers over 1997 beoordeeld welke landen voldoen aan de vijf toetredingscriteria voor de EMU. Daarvoor moet het Franse tekort terug van vijf procent van het bbp vorig jaar tot 4 procent nu, om volgend jaar de 3 procent te raken. Op 10 september presenteert de Franse premier Juppé de cruciale begroting voor 1997. “De Duitsers en de Fransen zullen op hetzelfde rendez-vous zijn, op dezelfde tijd en onder dezelfde voorwaarden,” zei Chirac. Ook Kohl onderstreepte dat Duitsland en Frankrijk in 1997 aan het begrotingscriterium zullen voldoen. In Duitsland boekt Kohl meer succes met het door het parlement loodsen van een bezuinigingsplan. De Duitse begroting wordt over ruim twee weken officieel gepresenteerd.

Vorig najaar werd Frankrijk lamgelegd door protesten tegen de bezuinigingen die daarvoor nodig zijn. Vakbondsleider Marc Blondel van de Franse vakbond Force Ouvrière, vorig jaar de drijvende kracht achter de transportstakingen in december, zei dit weekeinde in een vraaggesprek met het dagblad Le Monde dat de bezwaren tegen de bezuinigingen nog net zo sterk zijn als vorig jaar. De bond organiseert op 21 september een protestmars tegen de bezuinigingen. Force Ouvrière is de op twee na grootste bond in Frankrijk. De grootste, de CGT, heeft laten weten niet te participeren in de protestmars. CGT-leden zullen op 10 september wel werkonderbrekingen houden.

Chirac pleitte gisteren nog eens voor een overeenkomst waarmee vermeden wordt dat landen die straks buiten de EMU blijven, hun munteenheid devalueren tegenover de euro om zo hun concurrentiepositie te verbeteren.

Vanmorgen herstelde de Franse franc licht op een koers van 32,77 gulden per 100 franc op de Europese valutamarkten. Franse obligaties wisten ondanks koersverliezen hun achterstand ten opzichte van Duitsland iets te verminderen. (AP, Reuter)