HELGROENE PRUIMENCOMPOTE

Een lauwe compote van Reine Claudepruimen als besluit van de maaltijd is een zoete troost bij het afscheid van de zomer. De met huid en haar meegekookte limoen in deze compote is een stille treffer. Hij geeft de Reine Claudes nèt dat kleine beetje je ne sais pas quoi mee, waardoor deze pruimencompote de toegang tot het fijnste kristal niet kan worden geweigerd.

Koop de pruimen zo rijp mogelijk, dat wil zeggen wanneer een herfstige geeltint door het groen van de schil schemert. Dan zijn ze op de top van hun smaak.

Voor 4-5 personen: 1 kilogram rijpe Reine Claudeprui men 1 limoen 2 eetlepels suiker

Spoel de pruimen schoon, laat ze uitlekken, halveer ze langs de naad en verwijder de pit. Snijd grote pruimhelften nogmaals overlangs doormidden. Boen de schil van de limoen goed af onder stromend water. Pers het sap uit de limoen en snijd de lege vruchthelften in kwarten. Doe pruimen, suiker, sap en schil van de limoen in een lage en brede pan (zodat de vruchten niet teveel op elkaar drukken), breng alles aan de kook en laat de pruimen 10-12 minuten zachtjes stoven op laag vuur, onder af en toe voorzichtig omscheppen. Zorg dat de vruchten niet tot moes koken. Doe de helgroene compote, al dan niet met behoud van de limoenschillen, over in een schaal en laat haar iets afkoelen alvorens te serveren. Lauwe pruimencompote lepelt verbazend lekker weg op zo'n koele zomerse avond.

    • Florine Boucher