Finale minder spannend dan competitie

ROTTERDAM, 2 SEP. Er moest een beslissingswedstrijd aan te pas komen om de landskampioen bij het cricket te bepalen, omdat de reguliere competitie geen winnaar had opgeleverd. Weliswaar stond Hermes DVS na de laatste speeldag, zaterdag, aan de leiding met 32 punten uit 19 wedstrijden, maar Excelsior had een wedstrijd minder gespeeld. Excelsior '20 won gisteren de finale in Rotterdam met overmacht. Het was de vierde landstitel voor de Schiedamse club in zes jaar tijd.

Het bondsbestuur had al twee weken geleden besloten om een finalewedstrijd te organiseren, wanneer beide clubs hun resterende wedstrijden zouden winnen. De twee rivalen uit Schiedam waren elkaar dit seizoen nog niet eerder tegen gekomen omdat beide wedstrijden waren verregend. In de cricketcompetitie worden verregende wedstrijden niet overgespeeld.

Over de plaats van handeling van de beslissingswedstrijd was vooraf veel te doen geweest. Hermes DVS gaat er prat op dat zij beschikt over het beste cricketveld van Nederland en had om die reden het kampioenschap graag thuis willen beslissen. Dat spelen voor eigen publiek de kans op de eerste titel sinds 1938 zou vergroten sprak de club niet openlijk uit, maar zal zeker een rol hebben gespeeld. Excelsior had begrijpelijk geen zin om in het hol van de leeuw haar titel te verdedigen en dus werd uitgeweken naar neutraal terrein. Dat werd gevonden bij het Rotterdamse VOC, dat twee jaar geleden de beslissingswedstrijd van Excelsior had gewonnen, op het veld van Hermes.

De wedstrijd van gisteren was allerminst een afspiegeling van de spannende competitie die daaraan was voorafgegaan. Tot drie weken geleden ging de strijd om de landstitel nog tussen vijf verenigingen, waarna Hermes en Excelsior het drietal VCC, VRA en VOC van zich afschudden en met zijn tweeën verder streden. Beide teams gaven elkaar geen centimeter prijs en wonnen al hun wedstrijden.

Gisteren was het machtsverschil echter zeer groot. Excelsior begon aan bat en deed dat redelijk voortvarend. Hoewel de internationals Erik Gouka (0) en Luuk van Troost (vijf runs) het lieten afweten, haalde de ploeg nog voor de lunch een score van 64 runs in 26 overs, vooral door toedoen van sterspeler Emmerson Trotmann uit West-Indië. 'Trottie' kwam tot 36 runs, maar kon zijn naam als een van de beste batters op de Nederlandse cricketvelden na de hervatting niet waarmaken. Hij ging snel run-out.

Toch bleef de alom verwachte inzinking van Excelsior achterwege, want Trotmanns opvolger, international Marcel Schrewe scoorde binnen de kortste keren driemaal 'zessen'. Maar het was vooral speler-coach Mark Atkinson die Excelsior goed op de been hield. De Australiër had met 62 runs het leeuwendeel in de eindscore van 211 runs voor het verlies van negen wickets. Al mocht hij in het begin van zijn inning niet klagen over gebrek aan geluk, want tot twee keer toe werd zijn bal in de slips bijna gevangen.

Excelsior liet in het veld het beste van haar spel zien. Het bowlen en fielden ging uitstekend. Al na 18 overs had Hermes vijf wickets verloren. Wederom had Excelsior dat resultaat vooral te danken aan Atkinson, maar ook Van Troost was in vorm bij het bowlen. Hermes had erop gegokt dat Kevin McRae, Roger Bradley en Steven Lubbers, in het midden van de battinglijst, de wedstrijd naar zich konden toetrekken, maar alle drie faalden. Vooral de manier waarop McRae door een misverstand de run out van zijn ploeggenoot Nick Statham veroorzaakte kwam klungelig over. Dat Lubbers met slechts 10 runs nog de hoogste score had van de drie, sprak boekdelen. Na 42 overs was Hermes door al zijn mensen heen en stond er slechts 70 runs op het bord. Record-international Steven Lubbers kon de afgang niet echt verklaren. “Wij hebben onze slechtste wedstrijd van het seizoen kennelijk voor het laatst bewaard”, zei hij na afloop. Lubbers was bij Hermes één van de vier spelers die van buitenaf zijn aangetrokken. Excelsior-speler Luuk van Troost: “Wij hebben alleen Atkinson als buitenstaander. Trotmann speelt al zo lang bij ons, dat we hem als één van ons beschouwen.” Van Troost ziet nog veel meer in het verschiet voor zijn club. “We hebben een erg jonge en goede ploeg. Hiermee kunnen we zeker nog vijf jaar aan de top draaien.”

Aanvoerder Dulfer droeg de titel op aan de vermoedelijk vertrekkende Trotmann. Hij was blij dat zijn ploeg dit seizoen toch nog tegen Hermes had gespeeld. “Het zou toch heel jammer zijn om kampioen te worden zonder tegen onze grootste concurrent te hebben gespeeld. Dat zou het kampioenschap aanzienlijk hebben gedevalueerd.”

    • Philip de Witt Wijnen