Dodental rellen Indonesië zou hoger zijn

JAKARTA, 2 SEPT. Bij de rellen die op 27 juli uitbraken in de Indonesische hoofdstad, Jakarta, zijn ten minste vijf mensen om het leven gekomen en 149 mensen gewond geraakt. Daarnaast worden nog 74 mensen vermist. Dat heeft de officiële commissie voor de mensenrechten, die is ingesteld door president Soeharto, zaterdag bekend gemaakt in een voorlopig rapport over de rellen.

De Indonesische autoriteiten maakten tot nu toe melding van een dodental van vier personen. De voorzitter van de commissie, Marzuki Darusman, zei te hopen dat het voorlopige rapport “de atmosfeer van onzekerheid en speculatie zal verminderen.” Volgens de secretaris-generaal van de commissie, Baharuddin Lopa, hebben doktoren het dodental bevestigd. De commissie beschikt echter niet over exacte details van de omstandigheden waaronder de vijf mensen zijn overleden. Lopa zei dat geen van de slachtoffers gedood was door kogelschoten. “Er waren sporen en littekens van stompe voorwerpen.” Een man zou zijn overleden aan een hartaanval.

Ook de gegevens over de vermisten zouden onvolledig en tegenstrijdig zijn. “Deze informatie moet steeds opnieuw worden gecontroleerd, om te zien of zij inderdaad worden vermist”, aldus Lopa. Hij zei niet uit te sluiten dat de vermisten uit angst voor repressailles van de autoriteiten zijn ondergedoken. “Het is mogelijk dat de vermisten al dood zijn, dat ze bang zijn om naar huis terug te keren of dat zij gevlucht zijn voor arrestaties”, aldus Lopa. Darusman kondigde aan dat de commissie binnen twee weken een uitgebreid en volledig rapport over de rellen zal publiceren, inclusief een analyse van de oorzaken. De autoriteiten hebben nog niet op het voorlopige rapport van de commissie gereageerd. (Reuter)