Diekstra: wellicht meer gekopieerd

ROTTERDAM, 2 SEPT. De Leidse hoogleraar klinische psychologie dr. R.F.W. Diekstra sluit niet uit dat hij veel meer uit andermans werk heeft overgeschreven dan tot nu toe bekend geworden is.

Diekstra zei dit gisteren in het televisieprogramma Buitenhof. “Ik ben zelf ook maar begonnen om al mijn boeken te onderzoeken. Waar anderen nog mee komen zal ik moeten afwachten”, aldus de hoogleraar die zich vorige week na een gesprek met de rector-magnificus ziek meldde. De Rijksuniversiteit Leiden kondigde “een grondig” onderzoek aan.

Het weekblad Vrij Nederland onthulde dat Diekstra voor zijn boeken ruimschoots had geput uit het werk van vooral Amerikaanse 'zelfhulptherapeuten', zonder bronvermelding. Meer dan tachtig bladzijden in twee van zijn bestsellers 'Het onderste boven' en 'Als leven pijn doet', bleken letterlijk overgeschreven uit het Amerikaans. Zelfs Diekstra's levensgeschiedenis bleek identiek aan die van zijn Amerikaanse collega.

Eén van de oorzaken voor het overschrijven is volgens Diekstra dat hij al “van jongs af aan alles opzuigt” wat met psychologie te maken heeft om dat door te kunnen geven aan anderen. “Ik heb me kwetsbaar gemaakt en door deze bepaalde werkwijze het risico voor mezelf ook vergroot”, aldus Diekstra. Hij zei zich er niet van bewust te zijn geweest dat het op grote schaal plagiëren van andermans tekst “niet geoorloofd is”. “Maar de ervaringen van de laatste dagen hebben me doen inzien dat het verkeerd was”. Hij zei nog in de fase van onderzoek te verkeren: “Welke rol heb ik zelf in dit alles gespeeld?”.

Wat hem nu overkomt noemde hij “de grootste crisis in mijn leven”. Vooral zijn gezin lijdt eronder en dat maakt de verwerking van de gebeurtenis volgens hem extra moeilijk. Wanneer alles “achter de rug is” zal hij een boek schrijven over deze affaire in de veronderstelling dat anderen er nog wat van kunnen leren. Hij hoopt overigens ooit weer terug te keren naar de universiteit en colleges te geven: “Ik wil graag terug”. Intussen zoekt de Leidse Universiteit naar kandidaten voor de commissie die het plagiaat moet onderzoeken.