CDA wil castratie bij misbruik kind

DEN HAAG, 2 SEPT. De Tweede-Kamerfractie van het CDA is voorstander van een wettelijke regeling die ook in Nederland zogenoemde chemische castratie bij daders van seksuele misdrijven bij kinderen niet op voorhand uitsluit. Het Kamerlid Hillen zei dit gisteren in het televisie-programma Netwerk.

In Nederland is sinds jaar en dag feitelijke castratie niet toegestaan. Hillen kan zich zeer wel indenken dat in uitzonderlijke gevallen wordt besloten tot chemische castratie, waarbij via injecties seksuele lustgevoelens worden onderdrukt.

Het gaat daarbij volgens Hillen met name om daders die recidiveren, “bijvoorbeeld als iemand twee of drie keer is veroordeeld”. Het is evenwel niet aan een arts maar aan de rechter om dat oordeel te vellen, vindt Hillen.

Tot en met 1965 werden in Nederland mannen gecastreerd in een speciale kliniek. Dit gebeurde om herhaling van seksuele misdrijven te voorkomen. In de afgelopen jaren veranderde de houding van de maatschappij ten aanzien van dergelijke onomkeerbare medische ingrepen.

De laatste jaren zijn middelen ontwikkeld waarmee lustgevoelens kunnen worden onderdrukt. Dat gebeurt met anti-hormonen. Technisch is het mogelijk om een persoon met grotere doses van deze anti-hormonen 'chemisch' te castreren. In Nederland is castratie onder dwang niet mogelijk.

De regeringsfracties PvdA, VVD en D66 zien niets in een verplichte chemische castratie van recidivisten. “Daarmee overschrijd je de ethische normen”, zegt het Kamerlid Dijksman in een reactie op de uitlatingen van Hillen. “Als iemand er zelf voor kiest moet hij dat weten. Als je daar een wettelijke regeling voor maakt gaan we terug naar het tijdperk van het afhakken van vingers. Het gaat vooral om de agressiviteit van dergelijke delinquenten. Moet je bepalen dat je een deel van de hersenen weghaalt bij iemand die agressief is? Ik heb bovendien van wetenschappers begrepen dat het effect van deze ingreep onzeker is.”

De Amerikaanse staat Californië heeft de afgelopen week als eerste in de Verenigde Staten besloten om mannen chemisch te laten castreren als zij herhaaldelijk kinderen seksueel misbruiken. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft het wetsvoorstel vrijdag aanvaard. De wet houdt in dat mannen die zich voor de tweede maal hebben vergrepen aan kinderen, pas uit de gevangenis mogen als zij maandelijks een injectie willen ondergaan.