BSE-gevaar door EU genegeerd

BRUSSEL, 2 AUG. De Europese Commissie heeft de afgelopen tien jaar getracht de gevaren van de gekke koeienziekte (BSE) te bagatelliseren, om de rundvleesmarkt niet in gevaar te brengen. Dat schrijft vandaag de Franse krant Libération, die zich baseert op interne documenten van de Commissie.

Volgens een van die documenten, die de krant integraal afdrukt, schreef directeur-generaal Guy Legras van het directoraat generaal landbouw in maart 1993 aan zijn college van interne markt: “Uit ervaring weet ik dat iedere discussie over BSE onvermijdelijk problemen veroorzaakt op de vleesmarkt. [...] Om de bevolking niet te verontrusten, is het noodzakelijk dat we niet zelf het debat heropenen. Als jij me kunt helpen, moeten we dus uitkijken en deze discussie vermijden in de wetenschappelijke comités.”