Brusca: mafia al jaren stuurloos

ROME, 2 SEPT. Een van de belangrijkste mafiabazen van Sicilië heeft verteld dat Cosa Nostra al ruim drie jaar stuurloos is. De arrestatie van capo dei capi Totò Riina in januari 1993 heeft de mafia in een diepe crisis gestort.

“De peetvaders geloven nog niet dat het voorbij is voor hen, maar ze weten dat de tijden zijn veranderd en dat de staat zich nu serieus met hen bezighoudt,” heeft de 36-jarige Giovanni Brusca verteld aan de justitie. Zijn verklaringen zijn zaterdag uitgelekt in de Italiaanse pers.

“Sinds Totò Riina in de gevangenis is gekomen, is Cosa Nostra zonder echte leider,” zei Brusca. “Op dit ogenblik staat er geen charismatische figuur aan het hoofd.” Hij vertelde dat hij tot zijn arrestatie in mei van dit jaar een belangrijke rol heeft gespeeld, maar niet beschouwd kon worden als de nummer één.

Zijn analyse wordt gedeeld door de belangrijkste mafia-wetenschapper van Italië, de socioloog Pino Arlacchi. Hoewel de justitie nog onderzoekt hoe betrouwbaar de uitspraken van Brusca zijn, kan het feit dat hij is gaan praten anderen aansporen dat ook te doen, aldus Arlacchi.