Woede over jury van wielerronde

VENRAY, 31 AUG. Voor de zekerheid keerde Jeroen Blijlevens terug naar de finish in Venray. Voor een dubbele controle. Gevoelsmatig wist hij dat Erik Zabel hem met miniem verschil in de sprint had verslagen in de finale van de vijfde etappe van de Ronde van Nederland. 'Jerommeke' keek even, hoorde dat Zabel de winnaar was en vertrok richting hotel. Hij accepteerde de nederlaag.

Wel boos was Lance Armstrong. De Amerikaan is des duivels op de internationale jury in Nederlands enige rittenkoers. Zijn boosheid geldt vooral de voorzitter, de Luxemburger Ed Buchette. Die gaf na de tijdrit van donderdag een tijdstraf van drie seconden aan winnaar Rolf Sörensen wegens het afwijken van de route. Een overtreding waarop deklassering of diskwalificatie staat.

“Vakantiegangers zijn het”, zei Armstrong over de juryleden. “Die Buchette was ook in de Tour Dupont voorzitter van de jury. Het is iemand die bij regen iedereen in dezelfde tijd laat finishen. Hij durft geen beslissingen te nemen.”

Armstrongs woede nam toe toen hij vernam dat de NOS-televisie beelden heeft waarop duidelijk te zien is dat Sörensen, niet één, maar drie keer van het juiste pad was afgeweken. “Ze spelen met mijn centen”, foeterde Armstrong.

Buchette zei dat het afsteken van Sörensen nauwelijks tijdwinst had opgeleverd. Niet meer dan één seconde. Het Nederlandse jurylid Martin Swinkels dacht daar anders over. “Volgens mij staat op zulke overtredingen op zijn minst een deklassering. Ik ken geen enkel artikel in het reglement dat spreekt van een tijdstraf.”

Sörensen staat eerste in het algemeen klassement, Armstrong tweede op twee seconden. (ANP)