VS-troepen Golf alert op Iraakse troepenbeweging

WASHINGTON, 31 AUG. President Clinton heeft gisteren het Amerikaanse leger bevolen zich voor te bereiden op elke mogelijke actie met het oog op Iraakse troepenverplaatsingen in Noord-Irak. Amerikaanse troepen in Turkije en op schepen in de Golf zijn in staat van paraatheid gebracht.

De woordvoerder van het Witte Huis, Mike McCurry, zei dat Washington de troepenverplaatsingen op de voet volgt en de bondgenoten raadpleegt. “De Verenigde Staten bekijken nauwlettend aanwijzingen dat Iraakse militaire eenheden bij Erbil, in Noord-Irak, in posities en op niveaus van gereedheid zijn gebracht die hen in staat zouden stellen aanvallende acties te ondernemen”, aldus de woordvoerder. “We hebben Irak de ernst duidelijk gemaakt, waarmee we de situatie bekijken.”

De Amerikanen hebben troepen in Incirlik in Turkije en op marineschepen in de Golf. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn de VS in staat snel in te grijpen als dat nodig is. Recente manoeuvres in Jordanië en Qatar zouden dat hebben aangetoond.

Een woordvoerder van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) meldde gisteren dat de Iraakse luchtmacht een militair kamp van de Koerden in Erbil - de belangrijkste Koerdische stad in het noorden van Irak - heeft gebombardeerd en dat het Iraakse bewind sinds het begin van deze week troepen samentrekt op de grens van het door de Koerden beheerste gebied. Het zou daarbij vooral gaan om eenheden van de Republikeinse Garde, een elite-eenheid van de strijdkrachten van Saddam Hussein. Iraakse troepen zouden het vuur hebben geopend op Koerdische stellingen bij Erbil en langs de weg van Kirkuk naar Sulaimanya. De bevolking van diverse dorpen zou zijn gevlucht. VN-personeel in Erbil heeft de melding over het bombardement niet bevestigd.

De woordvoerder van het Pentagon weigerde in te gaan op de vraag of de Irakezen bij hun troepenverplaatsingen de 36ste breedtegraad hebben overschreden. Volgens de PUK zijn ze het niemandsland op de breedtegraad binnengedrongen. Op grond van regels die na de Golfoorlog door de Amerikanen en hun bondgenoten zijn vastgesteld mogen Iraakse troepen zich niet ten noorden van deze lijn - de zuidgrens van het woongebied van de Koerden - vertonen. De Amerikaanse luchtmacht moet vanuit Incirlik controleren of Irak zich aan deze bepaling houdt.

In Noord-Irak is het al twee weken onrustig als gevolg van gevechten tussen de PUK en de rivaliserende Democratische Partij van Koerdistan. Afgelopen donderdag hebben de twee organisaties onder Amerikaanse druk ingestemd met een bestand. (Reuter, AFP)