US Open

Paul Haarhuis heeft zich na Sjeng Schalken en Jan Siemerink als derde Nederlander geplaatst voor de derde ronde van de US Open. Na een moeizame start versloeg Haarhuis de Australiër Michael Tebbutt in vier sets met 1-6, 6-2, 6-2 en 6-3.

Tebbutt, die last had van een teenblessure, sloeg Haarhuis in de eerste set van de baan. “Hij speelde va banque”, zei Haarhuis na afloop. “In de eerste set sloeg hij steeds winners, later gingen zijn ballen gelukkig steeds vaker in het net.” Vanaf 3-2 in de tweede set kreeg Haarhuis greep op het spel van zijn tegenstander, waarvan hij dit jaar in Key Biscane nog kansloos had verloren.

Jan Siemerink speelt vandaag tegen Andre Agassi. Paul Haarhuis en Sjeng Schalken komen morgen in actie. Haarhuis speelt tegen de winnaar van het duel Karbacher-Edberg. “Met beiden heb ik nog een appeltje te schillen”, zei Haarhuis. Op Roland Garros verloor hij dit jaar in de derde ronde van Karbacher. Van Edberg wist de Brabander nog nooit te winnen. Haarhuis: “Het liefst speel ik op centre court tegen Edberg. Vermoedelijk zal dat mijn laatste kans zijn om nog een keer van hem te winnen.” De Nederlander, bezig aan zijn dertigste grand-slamtoernooi, kwam in 1991 voor het laatst verder dan de tweede ronde. Toen verloor hij in de kwartfinales van Jimmy Connors.

Pete Sampras ontsnapte gisteren tegen Jiri Novak aan uitschakeling. Pas in de vijfde set wist de nummer één zich te ontdoen van de Tsjechische nummer 44 van de wereld.

Bij de vrouwen bereikten Conchita Martinez en Lindsay Davenport zonder problemen de vierde ronde. De als vijftiende geplaatste Gabriela Sabatini, winnares in 1990, liet zich verrassen door Asa Carlsson uit Zweden.