Unaniem advies nodig; België: minder soepelheid bij vrijlatingen

BRUSSEL, 31 AUG. De Belgische regering heeft gisteren strengere voorwaarden gesteld aan de voorwaardelijke invrijheidstelling van zedendelinkwenten.

Voortaan kunnen deze gedetineerden alleen vervroegd vrijkomen na een unaniem positief advies van een college van magistraten.

Inmiddels worden sinds gistermiddag in Luik twee meisjes van 18 en 19 vermist. Ze worden overal in België gezocht.

Met de strengere voorwaarden voor de vervroegde vrijlating van zedendelinkwenten reageert de regering op de zedenzaak rond Marc Dutroux. Zo'n achtduizend gevallen van vervroegde vrijlating worden opnieuw onderzocht. Die vrijlatingen kunnen na dat onderzoek ongedaan worden gemaakt. Ook komt er een afzonderlijke gevangenis waarin seksuele delinkwenten worden samengebracht en waar meer middelen voor onderzoek en speciale begeleiding ter beschikking worden gesteld. Na de vrijlating van zedendelinkwenten zullen reclassering en hulpverleners hun gedrag nauwlettender volgen. Rechters blijven verantwoordelijk voor de behandeling.

De regering nam deze besluiten, nu het land in de greep is van de ernstigste zedenzaak ooit in België. Centraal staat Marc Dutroux, die heeft bekend ten minste zes meisjes te hebben ontvoerd en misbruikt. Twee zijn doodgehongerd teruggevonden, twee zijn levend bevrijd en naar twee wordt nog gezocht. Dutroux kwam in 1992 vervroegd vrij, nadat hij in 1989 was veroordeeld tot 13,5 jaar cel wegens misbruik van minderjarigen. De toenmalige minister van Justitie, Melchior Whatelet, nam dit besluit ondanks een negatief advies van de procureur-generaal van het parket van Mons (Bergen).

De vervroegde vrijlating van Dutroux maakte een golf van verontwaardiging los. Minister van Justitie Stefaan de Clerck gaf vorige week al toe dat justitie had gefaald. Hij zei dat Dutroux slecht is begeleid na zijn vervroegde vrijlating.

De Belgische premier Dehaene heeft zich gisteren voor het eerst publiekelijk uitgelaten over de zedenzaak die ruim twee weken geleden losbarstte. “Kinderen vertegenwoordigen onze toekomst”, aldus Dehaene. “We moeten hun rechten beter beschermen en garanderen.” In België is de afgelopen weken veel kritiek geuit op Dehaene, omdat hij zijn vakantie niet onderbrak in verband met de affaire Dutroux. Dehaene verdedigde zich met het argument dat hij dagelijks contact had met minister Stefaan de Clerck.

    • Birgit Donker