Uitstel onafhankelijkheid tot 2001; Akkoord Lebed en leiders Tsjetsjenië

CHASAVJOERT, 31 AUG. De veiligheidschef van president Jeltsin, Aleksandr Lebed, en de leiders van de Tsjetsjeense separatisten hebben een politiek akkoord bereikt. De beslissing over de Tsjetsjeense onafhankelijkheid wordt volgens dit akkoord uitgesteld tot 31 december 2001.

“We hebben zojuist een verklaring getekend en daaraan de basisprincipes van de betrekkingen tussen de Russische Federatie en de Tsjetsjeense Republiek gehecht”, zo zei Lebed na zeveneneenhalf uur overleg met de legerleider van de Tsjetsjeense separatisten, Aslan Maschadov. “Dat is het. de oorlog is voorbij.”

Het akkoord bevat twee belangrijke punten. Volgens het eerste punt moet “een overeenkomst over de basisprincipes van de betrekkingen tussen de Russische federatie en de Tsjetsjeense republiek, gebaseerd op internationaal recht, op 31 december 2001 bereikt worden”. Het tweede punt legt vast dat de partijen op 1 oktober 1996 een gezamenlijke commissie gevormd moeten hebben om de terugtrekking van de Russische troepen uit de regio te controleren.

De komende vijf jaar blijft Tsjetsjenië deel uitmaken van de Russische Federatie. “Daarna moeten we met een koel hoofd, kalm en sober, onze betrekkingen bekijken”, aldus Lebed.

Lebed en Maschadov spraken elkaar in Chasavjoert, op de grens tussen Tsjetsjenië en de buurrepubliek Dagestan.

Vorige week al had Lebed met de Tsjetsjenen een militair akkoord bereikt dat voorzag in een bestand en een troepenscheiding die inmiddels voor een belangrijk deel is gerealiseerd.

Of het vannacht bereikte akkoord met de Tsjetsjenen door de Russische president Boris Jeltsin wordt gesteund, is nog een open vraag. Lebed keerde gisteren naar Tsjetsjenië terug na vijf dagen lang vergeefs te hebben getracht Jeltsin te spreken te krijgen.

Jeltsin verblijft op een vakantieadres buiten Moskou, waar hij heeft geweigerd (of niet in staat is geweest) Lebed te ontvangen. De twee hebben alleen telefonisch contact gehad.

Premier Tsjernomyrdin zei gisteren dat Lebed uiteindelijk na het jongste telefoongesprek met de president het groene licht had gekregen voor zijn voorstellen, die onder andere een nieuwe Tsjetsjeense grondwet, de vorming van een coalitieregering en een grote mate van autonomie voor Tsjetsjenië zouden behelzen.

De premier zelf was overigens kritisch over de plannen.

Het akkoord moet een eind maken aan een oorlog, die sinds 1994 aan tienduizenden mensen het leven heeft gekost. (Reuter, AFP)