Tweede bemiddelaar bij Gronings vervoer

GRONINGEN, 31 AUG. De gemeente Groningen heeft een tweede bemiddelaar aangewezen om de problemen bij het Groninger Vervoer Bedrijf (GVB) op te lossen. De aanstelling van oud-wethouder W. Etty van Amsterdam heeft een oplossing van de crisis niet dichterbij gebracht, maar juist verscherpt.

Directeur C.A. Smit van de Groninger milieudienst moet nu proberen het GVB uit de impasse te halen. Organisatie-adviseur Etty was in juni aangesteld nadat het GVB-personeel het vertrouwen had verloren in Vancom, het Amerikaanse vervoerconcern dat het management van het GVB voert en waarmee de gemeente Groningen een contract heeft gesloten over de verkoop van het vervoerbedrijf. De crisis ontstond toen Vancom 96 van de 357 chauffeurs liet weten dat zij overtollig waren.

Etty kwam twee weken geleden met de aanbevelingen om het GVB versneld aan Vancom te verkopen, een samenwerking tussen het GVB en streekvervoer Gado tot stand te brengen en voormalig Gado-directeur H. van der Wal als directeur van het GVB aan te stellen. Dit was volgens hem het beste voor alle partijen.

De vakbonden reageerden echter laaiend op Etty's voorstellen. Etty zou te veel naar de pijpen van burgemeester H. Ouwerkerk en gemeentesecretaris Bosma hebben gedanst. Hij heeft volgens CFO-bestuurder G. Hof niet naar het personeel geluisterd en ten onrechte gesuggereerd dat de vakbonden achter zijn aanbevelingen stonden. De vakbonden zijn het niet eens met een versnelde verkoop van aandelen van het GVB aan Vancom als er geen garanties liggen voor behoud van werkgelegenheid. De bonden willen wel, net als de gemeente Groningen, dat het GVB gaat samenwerken met Gado. Zij hebben bedenkingen tegen de aanstelling van Van der Wal.

De bonden hadden ook kritiek op de rol van Ouwerkerk. De Groningse burgemeester bezocht tijdens een vakantie zonder medeweten van verantwoordelijk wethouder J. Pieters-Stam de Vancom-directie in Chicago. Ouwerkerk liet bij terugkomst weten alle vertrouwen in Vancom te hebben. “Hij heeft ons inmiddels verzekerd niet de grote regisseur achter de schermen te zijn. Dat hebben we geaccepteerd”, zegt Hof. De gemeente Groningen wil dat de nieuwe bemiddelaar zo snel mogelijk de onderhandelingen tussen alle betrokken partijen op gang brengt.