Tribune

Wimbledon-winnaar Richard Krajicek leed deze week een kansloze nederlaag tegen Stefan Edberg in de eerste ronde van de Open Amerikaanse tenniskampioenschappen. Een gevolg van Krajiceks aloude gebrek aan mentaliteit, sneerden zijn critici na afloop. Een terechte conclusie?

Henk Timmer, oud-tennisser: “Wimbledon winnen is natuurlijk een prestatie, maar de moeilijkste tijd komt daarna. Hij moet zich iedere keer waarmaken en staat dus onder zware druk. Daar is hij voorlopig niet vanaf. Krajicek is altijd wisselvallig geweest. Ik dacht dat hij daar na Wimbledon overheen was, maar dat is dus niet het geval. Het is weer hetzelfde liedje. Ik ben geen psychiater, maar het zit in zijn koppie. Een mentale kwestie. We moeten er maar niet te lang over zeuren. Hij zal altijd wisselvallig blijven en ook wel weer een goede partij spelen. Het probleem is dat hij altijd moet winnen. Dat verwacht het publiek van hem. Veel mensen hoopten dat hij nu ook even de US Open zou winnen. Daarom heb ik van een kant best een beetje met Krajicek te doen. Het ene moment is hij de koning, nu ineens de schlemiel.”

Martin Simek, oud-tenniscoach en columnist: “Ik ben niet verrast door de uitschakeling. We moeten eigenlijk niet over het verlies van Krajicek praten, maar over de overwinning van Edberg. Zijn afscheid stond op het spel, hij speelt zijn laatste grand-slamtoernooi. Edberg had een gouden loting. Er bestaat geen mooier afscheid dan op het centre court tegen de Wimbledon-winnaar. Hij voelde zich daarbij waarschijnlijk zo lekker dat hij een hele goede partij speelde. Tegen bijvoorbeeld Schalken had hij het veel moeilijker gehad. En Krajicek, ach, ik denk dat hij nog steeds de nummer één van de wereld kan worden. Dat straalt hij uit. Hij is vaak teleurgesteld over zijn eigen prestaties. Ik prijs zijn houding niet, maar hij zegt daarmee dat hij beter kan. Zolang hij dat uitstraalt, is er nog niks aan de hand. Krajicek is geen Muster, hij speelt geen vechttennis. Hij moet schitteren, niet vechten.”

Raymond Atteveld, 'karaktervoetballer' van Vitesse: “Krajicek mijn tegenpool? Ja, dat lijkt wel zo. Hij is wel iets anders dan ik. Maar ik geloof dat hij op de goede weg is. Na Wimbledon is Krajicek wat constanter geworden. Het gaat bij topsport om de combinatie van kwaliteit en wat er in je kop zit. Als het even minder gaat, wordt het laatste steeds belangrijker. Daar kan hij niet goed mee omgaan. Ik kan me best ergeren als ik op televisie naar hem kijk. Dan denk ik: 'Recht die rug'. Het gaat nu beter dan vroeger, maar dat heeft tijd nodig. Waar Krajicek had gestaan met mijn mentaliteit? Dat weet ik niet, ik denk nog steeds dat hij nummer een van de wereld kan worden. Als ik zijn mentaliteit had gehad, was ik in ieder geval onbekend gebleven.”

Niek Nieswaag, oud-trainingsmaatje van Krajicek: “Hij speelde wat hoger dan ik, maar we kwamen elkaar natuurlijk vaak tegen. Krajicek blonk vroeger al niet uit door strijdlust. Hij was technisch en tactisch veel verder dan zijn leeftijdgenoten. Daar won hij zijn partijen op, niet door zijn goede conditie of winnaarsmentaliteit. Dat zie je nu terug. Dat zat toen al in zijn aard, hij was het stereotype van een lui talent. Hij straalt nu nog steeds geen over-mijn-lijk-mentaliteit uit. Je moet wel bedenken dat hij op de US Open een lastige eerste ronde had. Hij speelde tegen Edberg en stond door zijn Wimbledon-zege volledig in the picture. Maar het belangrijkste is dat het hem gewoon aan constant spel ontbreekt.”

Michiel Schapers, oud-proftennisser en bondscoach van Jong Oranje: “Krajicek heeft de afgelopen jaren fantastische momenten gehad met daar tussenin een hoop mindere. In dat opzicht is zijn nederlaag geen verrassing, maar als je het zo bekijkt was zijn overwinning op Wimbledon dat ook niet. Hij heeft een typisch prestatiepatroon. Hij heeft een aantal pieken per jaar, maar daar zit geen enkele regelmaat in. Hij piekt ieder jaar op andere toernooien. Ik kan slechts suggereren hoe dat komt, maar dat doe ik niet. Of hij een slechte mentaliteit heeft? Wat is mentaliteit? Mensen hebben het daar steeds over, maar niemand weet toch hoe Krajicek zich op bepaalde momenten voelt. Doorzettingsvermogen is een aspect van mentaliteit, maar doorzettingsvermogen heeft te maken met je fysieke gesteldheid, het emotionele aspect, wilskracht, noem maar op. Mensen zeggen van alles en nog wat, maar je moet weten hoe iemand ervoor staat als je wat zegt. Ik zou niet zo maar durven zeggen dat Krajicek mentaal zwak is. Daar ben ik heel voorzichtig in.”

    • Orkun Akinci