ROMIGE VENKEL-PREISOEP

Croutons zijn een heerlijk garnituur voor deze soep en zijn makkelijk te maken. Neem vijf sneden witbrood en verwijder de korsten. Snijd het brood in kleine blokjes en leg ze in één laag op een bakplaat. Zet de bakplaat 10 tot 15 minuten in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven, of tot de croutons goudbruin zijn.

Voor 8 personen

2 eetlepels olijfolie

200 gram prei, bijgesneden en gehakt

2 tenen knoflook, fijngehakt

750 gram venkelknollen, bijgesneden en gehakt

100 gram gehakte bleekselderij

250 gram bloemige aardappel, gechild en in blokjes

1 1/4 liter kippenbouillon

zout en versgemalen peper

1 theelepel verse tijm

2 eetlepels gehakte verse bladpeterselie

verse croutons, ter garnering

Verhit de olie in een grote, zware pan. Doe er de prei, knoflook, venkel en bleekselderij in en fruit die 10 minuten, of tot de groenten bijtgaar zijn. Voeg de aardappel, bouillon, wat zout en peper en de tijm toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat 20 tot 25 minuten sudderen, of tot de groenten volledig gaar zijn. Pureer de soep in een blender of keukenmachine. Schep de soep in soepborden en garneer met gehakte peterselie en croutons.

    • Kim Maclean