Rechtshulp

De toegang tot gratis of betaalbare rechtshulp voor de lagere inkomensgroepen dreigt te worden ingeperkt (Z 3 augustus). Maar het is onjuist te stellen dat de rechts- en wetswinkels de enige plekken in Nederland zouden zijn waar gratis juridisch advies wordt gegeven. In vele tientallen gemeenten in Nederland - ook buiten de universiteitssteden waar de genoemde rechtswinkels doorgaans actief zijn - geven sociaal raadslieden kosteloos deskundig juridisch advies.

In heel Nederland zijn ongeveer 350 betaalde en 150 onbetaalde medewerkers in deze werksoort werkzaam. In totaal helpen zij jaarlijks ruim 400.000 klanten met zo'n 500.000 hulpvragen. Er is geen principieel verschil in de dienstverlening van sociaal raadslieden in gemeentelijke of 'particuliere' dienst. Ook gemeentelijke sociaal raadslieden helpen klanten met beroep- of bezwaarschriften tegen gemeentelijke overheidsmaatregelen. De meeste hulpvragen gaan overigens over sociale uitkeringen, belastingen en huisvestingszaken.

    • Secretaris Lvsr
    • H.P. Korsmit