Nikitin politiek gevangene

ST. PETERSBURG, 31 AUG. De Russische milieudeskundige Aleksandr Nikitin, die sinds 6 februari gevangen zit op verdenking van 'hoogverraad', is door Amnesty International als gewetensgevangene geadopteerd.

Dat liet een vertegenwoordiger van de mensenrechtenorganisatie gisteren weten in St. Petersburg. Op de persconferentie waarop hij sprak liet Nikitins vrouw weten dat haar man in de gevangenis wordt onderworpen aan zware psychologische druk. Recente foto's tonen dat Nikitin sinds zijn aanhouding sterk is vermagerd.

Nikitin werd gevangen gezet nadat hij had gewaarschuwd tegen de ernstige gevaren voor het milieu, die uitgaan van marine-installaties en schepen van de Russische onderzeebootvloot in het schiereiland Kola. Volgens de Russische inlichtingendienst heeft Nikitin daarmee staatsgeheimen prijsgegeven, hetgeen op hoogverraad neerkomt. Een formele aanklacht is echter nog steeds niet ingediend.(AFP)