Nieuwe gesprekken over medicijnen per postorder

DEN HAAG, 31 AUG. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis gaat “op zeer korte termijn” onderhandelen met de apothekers in Utrecht over het opzetten van postorderfarmacie. Een kort geding dat de verzekeraar tegen de apothekers in de regio Utrecht had aangespannen is gisteren op het laatste moment afgelast.

Voor Zilveren Kruis is het sluiten van contracten met apotheken en groothandels van zeer groot belang voor het laten slagen van postorderfarmacie. Tot nu toe hebben de apothekers in verschillende regio's van het land geweigerd hun medewerking te verlenen. Patiënten van Zilveren Kruis kunnen daardoor de dupe worden, omdat ze de rekening voor medicijnen en hulpmiddelen nu eerst zelf moeten betalen. In sommige gevallen kunnen de kosten snel hoog oplopen.

De apothekers vrezen voor inkomstenderving wanneer medicijnen ook per post verkrijgbaar zijn. Bovendien vrezen ze dat met de postorderfarmacie de service aan de patiënt zou verslechteren.