Nerveus Wall Street bezorgt effectenbeurs vrijdag de zenuwen; BolsWessanen loopt spitsroeden

AMSTERDAM, 31 AUG. De Amsterdamse effectenbeurs was deze week als het weer: her en der een stevige plensbui, een tikkeltje herfstig. De graadmeter van de stemming op de Amsterdamse effectenbeurs, de AEX-index, eindigde vrijdag op 550,99 punten, een daling van tien punten ten opzichte van het slot van vorige week.

Vrijdag zakte de index met acht punten, toen Wall Street, na de daling op donderdag gisteren opnieuw lager opende. De stemming werd gedrukt door angst voor inflatie en rentestijging, hier en daar tegenvallende bedrijfsresultaten en daaruit voortvloeiende twijfels over de bestendigheid van de huidige koersniveaus. De beurs staat tenslotte nog altijd “maar” vier procent onder zijn hoogste niveau allertijden.

Het drank- en voedingsconcern BolsWessanen stelde beleggers opnieuw teleur. De winst uit gewone bedrijfsuitoefening daalde conform de in mei bijgestelde prognose wel met bijna 22 procent naar bijna 69 miljoen gulden, maar de verwachting voor de tweede helft van het jaar liet handelaren en beleggers schrikken. BolsWessanen bereidt reorganisaties voor die tot een bijzondere last van 10 tot 25 miljoen gulden zullen leiden. Het bedrijf brengt deze extra kosten overigens ten laste van de winst in het tweede halfjaar en niet, zoals andere reorganiserende bedrijven als Philips, al direct in de eerste jaarhelft. Voorafgaand aan de publicatie van de resultaten op woensdagmiddag was de koers opgelopen, maar het slot was 26,70 gulden, zes dubbeltjes lager dan vorige week vrijdag.

President-commissaris mr. A. van der Stee van BolsWessanen zal volgend jaar aftreden, vertelde bestuursvoorzitter A. Zondervan donderdag op een bijeenkomst van beleggingsanalisten. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) had dit jaar al aangekondigd oppositie te zullen voeren tegen de herbenoeming volgend jaar van Van der Stee. De VEB wil overigens ook bezwaar maken tegen de herbenoeming van andere commissarissen bij BolsWessanen die een leidende rol hebben gespeeld bij het doorzetten van de fusie in 1993. De VEB heeft daarbij ir. O. van Royen (ex-Bols-commissaris) en H. Wiegel (ex-Wessanen-commissaris) voor ogen.

BolsWessanen was niet de enige tegenvaller. Opmerkelijk is dat de robuuste economische groei die het CBS in het tweede kwartaal heeft geconstateerd (2,8 procent stijging van het bruto binnenlands produkt) zich nog niet heeft vertaald in betere resultaten in het laatste deel van het eerste halfjaar. Zo kwam KBB (Bijenkorf, Hema, speciaalzaken) met de concrete halfjaarcijfers (per 31 juli), waarvan eerder al gemeld was dat er “niet of nauwelijks winst” zou zijn.

De netto winst viel in de eerste zes maanden tien miljoen gulden terug tot 2,7 miljoen gulden. Bij KBB zegt dat nog niet alles: het grootste deel van de omzet en de winst wordt in de tweede jaarhelft (Sinterklaas, Kerst) behaald. Aantrekkende consumentenbestedingen moeten dan een duwtje in de rug zijn. “Het weer in juli en augustus was slecht”, zo zegt een handelaar. “Een slechte zomer helpt in de winkel.” De koers van KBB sloot vrijdag op 129 gulden. Dat was een gulden hoger dan een week eerder.

Zo goed als de Nederlandse groei verliep, zo duidelijk zijn de gevolgen van de malaise in Duitsland voor Nederlandse ondernemingen. Het handelshuis Otra, die eerder al een winstval had aangekondigd, meldde eergisteren een daling van de netto winst met 36 miljoen gulden tot 3,7 miljoen gulden. Deze daling is vrijwel volledig het gevolg van een voorziening voor de herstructurering van de Duitse en Britse organisatie.

Handelshuis Hagemeyer, dat ook actief is op de Duitse markt, had echter per saldo weinig te lijden onder de lokale economische problemen. Hagemeyer kwam met een 57 procent hogere netto winst van 111 miljoen gulden. Die groei kwam grotendeels voor rekening van de overname van Borsumij Wehry vorig jaar. Per gewoon aandeel steeg de netto winst van Hagemeyer met ruim 12 procent naar 2,65 gulden.

Analist M. Zandstra van Barclays de Zoete Wedd verklaart het verschil in ontwikkeling tussen Hagemeyer en Otra op de Duitse markt uit de betere spreiding van Hagemeyer, die juist in het voormalige Oost-Duitsland nog 8 procent omzetgroei haalt in zijn elektrotechnische verkopen en in West-Duitsland profiteert van de afzet van dochter Fröschl op de consumentenmarkt. De koers van de aandelen Hagemeyer, die woensdag nog op 130,80 gulden stond, sloot gisteren op 124 gulden. Dat was overigens nog veertig cent hoger dan de slotkoers van vorige week. Otra sloot de week op 31,40 gulden, eveens vier dubbeltjes hoger dan een week eerder.

Op de agenda staan halfjaarresultaten van onder meer Van Leer (dinsdag), Grolsch (woensdag) en Ahold (donderdag). Handelaren verwachten een trage start van de week, omdat de Amerikanen maandag Labor Day vieren, de officiële start de campagne om het presidentschap.

    • Menno Tamminga