Opinie

    • Youp van ’t Hek

Majesteit

Afgelopen maandag stonden er fraaie foto's in de kranten. Sandaaltypes, die tegen de jacht zijn, hadden een galgenmaal voor Uw wilde zwijnen klaargemaakt en die domme beesten kwamen het heel zoet opeten. Dus zo wild zijn ze ook weer niet. Het schijnt dat ze zich elke avond laten bijvoederen op een parkeerterrein bij Niersen.

Zover ik heb begrepen komen lokale peuzelvrouwtjes en andere eenzamen daar met kroppen sla, oud brood en koude aardappelen de natuur verstoren. Als zwijn zou ik behoorlijk in de war raken. Heb je de mazzel dat je op het domein van de rijkste familie van Nederland woont en dan moet je nog worden bijgevoerd. Dat is toch vreemd! Voor U vind ik het trouwens beledigend. Alsof U die gezellige beestjes eigenlijk niet kan onderhouden. De buurt moet helpen anders redt U het niet. Onzin. Het gebeurt allemaal in de achtertuin van Uw zwager Van Vollenhoven. Is dat zo'n krent? Ik zou hem daar toch eens over onderhouden. Dan maar een pianolesje minder. Of wat ook een idee is: laat hem eens een recital in de ArenA geven. Volgens mij krijgt hij dan zoveel rotte tomaten naar zijn hoofd dat hij daarna de complete fauna van de Hoge Veluwe een jaar lang kan trakteren. Laatst hoorde ik de roddel dat Uw familie zo slecht bij kas zit dat U en de Uwen de arme beestjes regelmatig afschieten en opeten. Eerlijk gezegd geloofde ik dat niet. Ik heb U met hand en tand verdedigd, maar mijn opponent, een vuige republikein, zei toen: “Denk je dan dat ze die arme beesten voor de lol neerknallen?” En dat kon ik me ook weer niet voorstellen. Wie gaat er nou voor zijn lol een machteloos zwijntje neerhalen?

Inmiddels heeft iemand van de RVD gelukkig bekendgemaakt dat Uw familie stopt met de mensonterende en weinig eigentijdse drijfjachten en eerlijk gezegd lijkt mij dat een opluchting. Niet alleen voor die sneue zwijnen, maar ook voor Uw oudste zoon. Zover ik heb begrepen is Willem Alexander, die zo te zien ook regelmatig wordt bijgevoerd, een liefhebber van deze 'sport'. Maar ik zou me, als ik hem was, toch een beetje lullig voelen als ik als grote vent moest gaan schieten op machteloze dieren. En dan nog wel bijstandszwijnen die door anderen jouw kant opgedreven zijn. Als je dat leuk vindt ben je toch een enorme sukkel? Als hij zo'n zwijn voor zijn donder heeft geknald gaat onze Obelix dan net zo hossen als hij in Atlanta deed? Of maakt hij dan de andere beesten wakker? Het is toch laf als je een geweer pakt en op dieren gaat schieten. Stel dat je mist? Dan moet zo'n hertje in een rolstoel omdat Uw zoon zijn dag niet had. Uw vader wist er vroeger ook weg mee. Aan de ene kant stond hij te roepen voor het Wereld Natuur Fonds, maar in de bossen rond Het Loo schoot hij met zijn vriendjes op tamme fazanten die, volgens de geruchten, op rails langskwamen. Die beesten waren gekortwiekt en zaten onder de valium. Dat heb ik altijd vreemd gevonden en hijzelf waarschijnlijk ook. Volgens mij zit U achter de beslissing om te stoppen met die ordinaire drijfjachten en ik wil U daar, mede namens de zwijntjes, hartelijk voor bedanken. U heeft voor de zoveelste keer mijn jongenshart gestolen. Verder wil ik U nog zeggen dat ik ontroerd was door Uw spontane verschijning op het Catshuis bij de ontvangst van de gehandicapte sporters. Toen ik hoorde dat ze het alleen met Kok en Terp moesten doen was ik diep teleurgesteld en ik kon me al nauwelijks voorstellen dat U de gewone sporters wel en de gehandicapten niet zou ontvangen. En inderdaad, U kwam, zag en overwon. Drempelloos als altijd. Ik wens u een mooie week, gehuld in nevelen van weemoed en zachte poëzie. Uw dienaar

P.S. Iemand zei dat ik U nooit mag aanvallen omdat U zich niet kan verdedigen. Ik denk dat U daarom zo goed begrijpt wat die zwijntjes voelen.

    • Youp van ’t Hek