Kans op beroerte bij het slikken van de anticonceptiepil is klein

Afgelopen winter ontstond opschudding over het nieuws dat gebruiksters van de laag gedoseerde, zogenoemde 'derde generatie', anticonceptiepillen een groter, maar nog steeds zeer klein risico op trombose in de aderen hebben. Recent zijn twee onderzoeken gepubliceerd naar pilgebruik en een ander vasculair risico: beroertes door een vaatafsluiting of door een bloeding in de hersenen in combinatie met pilgebruik (The Lancet van 24 augustus).

De kans op deze aandoening gaat door de pil wel iets omhoog, maar blijft bijzonder klein.

Het gaat om twee onderzoeken van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het ene heeft betrekking op vaatafsluitingen in de hersenen het andere door op hersenbloedingen door pilgebruik. Voor de praktijk is vooral het totale risico op dergelijke beroertes interessant. Deze complicaties zijn bij pilgebruiksters zeer zeldzaam. Van alle vrouwen is de kans hierop naar schatting 4,8 gevallen per 100.000 per jaar. Bij gebruik van een laaggedoseerde anticonceptiepil gaat dit risico omhoog naar 6,7 per 100.000 en bij gebruik van de oudere, hooggedoseerde anticonceptiepillen naar 12,9 per 100.000. Onder de pilgebruiksters die niet roken en geen hoge bloeddruk hebben, is de toename van het risico geringer. Alles bij elkaar kon slechts 13% van de beroerten onder vrouwen van 20 tot 44 jaar in verband gebracht worden met de anticonceptiepil.

De conclusie van beide onderzoeken is dat beroerte door pilgebruik onder jonge vrouwen zonder risicofactoren (hoge bloeddruk en roken) bijzonder gering is. Bovendien, zo zeggen de auteurs, moet dit geringe risico in samenhang worden gezien met de voordelen van deze vorm van anticonceptie, zoals een verminderde kans op bepaalde vormen van kanker en een betere kwaliteit van het bestaan.

    • Bart Meijer van Putten