Kabinet wil team voor opsporing xtc

DEN HAAG, 31 AUG. De illegale produktie van en handel in de populaire chemische drug ecstasy (xtc) worden strenger aangepakt. Het kabinet is het gisteren eens geworden over de oprichting van een speciaal team dat de opsporing coördineert.

In het team zijn douane, Economische Controledienst (ECD), Centrale Recherche Informatiedienst (CRI), regiopolitie en de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) vertegenwoordigd, zo bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Het team komt onder leiding te staan van het openbaar ministerie in Den Bosch.

Over twee weken stuurt het kabinet het plan van aanpak naar de Tweede Kamer. Daarin wordt ook een uitbreiding van de internationale samenwerking op het gebied van drugsbestrijding aangekondigd. Behalve Frankrijk en Duitsland wil het kabinet ook Groot-Brittannië bij die samenwerking betrekken. Er komt meer controle op vervuilde ecstasy-pillen op houseparty's.

Het plan voor een strengere aanpak van ecstasy is tot stand gekomen op initiatief van minister-president Kok. Die is geïrriteerd omdat de opsporing van ecstasy zo weinig succesvol is. Nederland staat te boek als de grootste ecstasy-producent ter wereld. Vorig jaar zijn 19 laboratoria opgerold waar de pillen werden geproduceerd.

Ecstasy-pillen zijn vooral onder jongeren populair. Ze geven de gebruiker een euforisch gevoel en extra energie. Naar schatting gebruikten vorig jaar driehonderdduizend Nederlanders wel eens zulke pillen.

Het is niet uitgesloten dat de pillen op den duur blijvende schade veroorzaken aan de hersenen, zo concludeerde het British Medical Journal twee maanden geleden op basis van dierproeven.

In Singapore begint volgende week het proces tegen een Nederlander die daar op de luchthaven is aangehouden met ruim tweeduizend ecstasy-pillen. Hij riskeert maximaal dertig jaar gevangenisstraf en vijftien stokslagen. De minimum straf is vijf jaar cel en vijf stokslagen.