Jaarrekening Elevator over 1995 verworpen

BREDA, 31 AUG. De aandeelhouders van de NV Nederlandsche Elevator Beleggingsmaatschappij hebben de jaarrekening over 1995 verworpen. Het komt in Nederland zeer zelden voor dat de algemene vergadering van aandeelhouders dat doet. De raad van beheer van Elevator “beraadt zich over de thans ontstane situatie”.

De raad van beheer bestaat sinds kort nog maar uit één persoon, G. Dohmen. Die zegt in een reactie zeer ongelukkig te zijn met de uitkomst van de vergadering. Dohmen heeft nog geen idee hoe hij met de huidige situatie moet omgaan. Hij heeft De Nederlandsche Bank, die toezichthouder is van beleggingsinstellingen, op de hoogte gebracht.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) bevestigt dat de aandeelhouders hun goedkeuring aan de jaarrekening hebben onthouden. “Ik heb dat nieuws van een mij bekende particuliere aandeelhouder vernomen”, aldus P. de Vries, directeur van de VEB. De aandeelhouders wensen op verschillende punten meer informatie van de beheerders van Elevator. Onder meer willen zij weten waarom P. van 't Hoff vorige maand is teruggetreden als voorzitter van de raad van beheer. Hij heeft die functie jarenlang bekleed. Hierop kregen zij geen antwoord. Daarop besloot een nipte meerderheid zijn goedkeuring te onthouden.

De aandeelhouders hebben alle reden om ontevreden te zijn over hun belegging. Elevator lijdt de laatste jaren flink verlies. In 1992 presenteerde het voor het laatst een mager winstje van 9000 gulden. Sindsdien verkeert de beleggingsmaatschappij uitsluitend in de rode cijfers. In 1995 is een verlies geleden van 212.000. In 1994 verloor Elevator 83.000 en het jaar daarvoor draaide het beursfonds 61.000 negatief.

De beleggingsmaatschappij is een zogeheten houdstermaatschappij van aandelen HES-beheer, dat op zijn beurt weer de moeder is van European Bulk Services (EBS). EBS is een graanoverslagbedrijf in de Rotterdamse haven. Het gaat de laatste tijd slecht met EBS. Vorig jaar november schrapte de directie 160 arbeidsplaatsen; momenteel werken zo'n 650 mensen bij EBS. EBS ontstond begin jaren '90 uit de vroegere Graan Elevator Maatschappij. Het afkeuren van de jaarrekening is de sterkste vuist die de aandeelhouders kunnen maken.

De aandeelhouders van Elevator hebben echer ook een aantal aanvullende klachten. Elevator is genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. Het is echter een zeldzaamheid als enkele aandelen van eigenaar wisselen. Wie een stapeltje aandelen te koop aanbiedt, veroorzaakt alleen al daardoor een druk op de prijs. De aandeelhouders houden de stukken, waarover ze al jaren geen dividend meer hebben ontvangen, dan maar liever zelf. Een andere mogelijkheid is aandelen van Elevator te ruilen voor die van HES Beheer. Volgens Dohmen is dat niet zo makkelijk, omdat dat fiscale gevolgen heeft. Een andere mogelijkheid is dat een derde partij alle aandelen overneemt. (ANP)