Fredericks verslaat Johnson en deelt in gouden prijzenpot

ROTTERDAM, 31 AUG. Frankie Fredericks heeft gisteren bij atletiekwedstrijden in Berlijn de 200 meter gewonnen. De atleet uit Namibië versloeg tweevoudig olympisch kampioen Michael Johnson uit de Verenigde Staten met vijfhonderdste seconde verschil: 19,97 tegen 20,02. In Atlanta vestigde Johnson een verbluffend wereldrecord: 19,32.

Fredericks deelde mee in de prijzenpot van de Golden Four, de serie van vier wedstrijden in Oslo, Zürich, Brussel en Berlijn. Daarin zat ruim 400.000 gulden, de waarde van twintig kilostaven goud. Fredericks moest het geld delen met de Deense Keniaan Wilson Kipketer (800 meter), de Britse hinkstapspringer Jonathan Edwards, de Duitse kogelstoter Lars Riedel en de Bulgaarse hoogspringster Stefka Kostadinova. Het vijftal behaalde zowel in Noorwegen, Zwitserland, België als gisteravond in Duitsland een overwinning.

In Berlijn beantwoordde Fredericks de eindsprint van Johnson adequaat. Op de finishstreep maakte de Namibiër een gebaar van victorie, erna een aantal vreugdesprongen. “Het is niet leuk om elke keer van Michael te moeten verliezen”, zei Fredericks. In Oslo had hij de Amerikaan ook al verslagen. Johnson, hersteld van zijn blessure, gunde Fredericks zijn aandeel in de jackpot: “Ik kan niet alles winnen.”

De Duitser Lars Riedel, olympisch kampioen kogelstoten, kwam gisteren tot 70,60 meter, de tweede prestatie uit zijn carrière. “Een gouden slot van mijn seizoen”, zei Riedel in Berlijn. “In 1997 ga ik het wereldrecord aanvallen.”

Derrick Adkins was de enige van de gouddelvers, die niet slaagde in zijn opzet. Na drie overwinningen volgde in Berlijn een nederlaag. Hij werd derde op de 400 meter horden.

De Algerijn Noureddine Morceli won de mijl, 3.49,09. Marko Koers eindigde als vijfde in 3.53,47. Dat was 46/100e seconde sneller dan het Nederlands record, dat sinds 1985 met 3.53,93 op naam stond van Han Kulker.

Het Dream Team van Donovan Bailey, Michael Johnson, Frankie Fredericks en Linford Christie won de estaffette. Het gelegenheidsteam van de vier topsprinters legde de 4x100 meter af in 38,87 seconden, inclusief twee slechte wissels.