Duitse economie krijgt flinke impuls

BONN, 31AUG. Duitsland heeft de periode van groeivertraging en economische achteruitgang achter de rug. In het tweede kwartaal zijn de activiteiten met ongeveer 1,0 procent toegenomen in vergelijking met de zelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van het eerste kwartaal is de groei “belangrijk” hoger uitgevallen. Dat heeft minister van Economische Zaken Rexrodt gisteren meegedeeld.

De groei van de grootste economische macht van Europa zal over het hele jaar minstens 0,75 procent bedragen, een cijfer dat eerder dit jaar door bondskanselier Kohl werd genoemd. Rexrodt acht wel meer groei mogeijk. Voor volgend jaar blijft hij uitgaan van een groei van het bruto binnenlands product, de totale waarde van alle geproduceerde goederen en diensten, van 2,0 tot 2,5 procent.

In het tweede kwartaal heeft vooral de bouw een fikse bijdrage aan de hogere groei geleverd. Ten opzichte van het eerste kwartaal, waarin de sector werd geteisterd door een ongewoon lange winter, namen de bouwwerkzaamheden met 21 procent toe.

Tevens zorgde de export voor een aanzienlijke impuls. De vraag uit het buitenland klom vergeleken met het vierde kwartaal vorig jaar met 5 procent. Duitsland profiteerde in de ogen van de bewindsman vooral van de krachtige groei van de wereldeconomie en van een gedeeltelijke correctie van de hoge koers van de mark, die lange tijd de prijs van Duitse produkten in het buitenland duurder had gemaakt. Rexrodt toonde zich verder optimistisch over het herstel van de binnenlandse vraag. Orders van de thuismarkt stegen in het tweede kwartaal volgens voor seizoensinvloeden gecorrigeerde cijfers met 4,5 procent in vergelijking met het eerste kwartaal. (KRF/DPA)