Deel Titanic zinkt weer naar bodem oceaan

NEW FOUNDLAND, 31 AUG. Het stuk romp van de Titanic dat gisteren van vier kilometer diepte naar de oppervlakte van de Atlantische Oceaan was gehaald, is gistermiddag weer gezonken. Het 12 ton zware stuk metaal hing 66 meter onder de oppervlakte aan zes ballonnen die met dieselolie waren gevuld.

Gistermiddag brak een van de kabels waarmee het gevaarte onder de ballonnen hing, toen een sleepboot het stuk metaal op sleeptouw had op weg naar ondieper water dichter bij land. “Na de breuk van de eerste kabel werd het gewicht te groot voor de andere kabels, die vervolgens een voor een braken”, aldus de Amerikaan George Tullock, die de expeditie heeft georganiseerd. Tullock heeft besloten dit jaar verder af te zien van pogingen het stuk romp weer naar boven te halen. Volgend jaar augustus wordt weer een nieuwe poging ondernomen. Duikers zouden er in geslaagd zijn een zendertje aan het stuk romp te bevestigen voordat de kabel brak, zodat de romp gemakkelijk gevonden kan worden. Technici maakten zich kort nadat het gevaarte omhoog was gehaald al zorgen over de sterkte van de kabels.

Eerder deze week mislukte een poging de romp naar boven te halen doordat een van de ballonnen zich niet wilde ontvouwen. Tegen de expeditie van Tullock bestaat veel bezwaar, omdat het wrak tevens het graf is van de ruim 1000 mensen die nog op het schip waren toen het zonk in 1912. In totaal kwamen bij de ramp 1.500 mensen om, 700 mensen werden gered. (AP, AFP)