Componiste Tera de Marez Oyens overleden

HILVERSUM, 31 AUG. De Nederlandse componiste Tera de Marez Oyens is donderdag in Hilversum op 64-jarige leeftijd overleden. Tera de Marez Oyens schreef ruim tweehonderd composities, waaronder werken voor groot orkest, kamermuziek, elektronische werken, kerk- en koormuziek en jeugdopera's.

Zij componeerde veel over en naar aanleiding van maatschappelijke of politieke onderwerpen. Een van haar laatste composities was UNISON (1995) naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de Verenigde Naties. Haar werk verdiepte zich politiek door haar relatie met haar tweede man, filosoof en politicoloog Menachim Arnoni, die Auschwitz had overleefd. Arnoni stierf in 1985. In mei van dit jaar trad Tera Marez Oyens in het huwelijk met de striptekenaar Marten Toonder. Tera de Marez Oyens studeerde aan het Amsterdams Conservatorium met als hoofdvak piano en daarnaast klavecimbel, viool en directie. Haar pianodocent was haar latere echtgenoot Gerrit de Marez Oyens. Zij volgde daarna lessen bij componist Hans Henkemans en bij Gottfried Michael Koenig. Zelf gaf zij les aan oa. de Academie voor Expressie, de Universiteit van Utrecht, het Wiener Sommer Seminar en het Conservatorium van Zwolle.